Deska týdne: Let’s Eat Grandma vypráví pohádku o nekonečném dětství

28. červen 2016

I, Gemini, tak zní název debutového alba anglické dvojice Let’s Eat Grandma. Latinský výraz pro dvojčata jenom ilustruje vztah, který mezi sebou od útlého dětství teprve sedmnáctiletá a šestnáctiletá Jenny Hollingworth a Rosa Walton mají. Až telepatické propojení obou talentovaných hudebnic dalo vzniknout snovému, imaginativní popu. Ten zaměstnává hudební novináře daleko za hranicemi rodného Norwiche.

Pohádky pro děti jsou ve skutečnosti příběhy, kde se vraždí a dějí se krutosti. Vezměte si třeba tu jednu z nejznámějších o Červené karkulce, jejíž motivy se dají dohledat už u pohádkářů bratří Grimmů. Dívka v kápi kráčí s košíkem jídla lesem, aby navštívila babičku. Jenže potká vlka, který od ní vyzví, kam má namířeno. Karkulku předběhne, babičku sní a pak si v přestrojení počíhá na její vnučku. Všechno dobře dopadne a vlka nakonec rozpáře myslivec. Na tuto temnou stránku pohádek chtějí posvítit právě Let’s Eat Grandma. A my si můžeme představovat, že někde uprostřed tohoto příběhu hrají v hlubokém lese na klávesy a mandolínu právě Hollingworth a Walton, jako v klipu ke skladbě Eat Shiitake Mushrooms.

Snění za bílého dne, kdy se to už při vyučování ve škole nedá vydržet a kdy nechcete žít jenom mezi řádky čítanek, to je něco, co jejich hudbu charakterizuje nejlépe. I nástroje, které obě studentky konzervatoře používají, jako by vypadly z hodin hudební výchovy – je mezi nimi xylofon, zobcová flétna, triangl, housle nebo zmiňované klávesy a mandolína. Let’s Eat Grandma fantazií i hlasem připomínají CocoRosie a dadaistickými hříčkami The Fiery Furnaces. Jejich hudba je ale bytostně britská – když začnou rapovat, ozve se zase nejenom kvůli přízvuku básnířka Kate Tempest a nad celým albem se vznáší aura experimentálního popu Kate Bush nebo potrhlost Micachu and the Shapes. Dobře by se taky album I, Gemini hodilo jako alternativní soundtrack k dobrodružství přírodních tvorů ve videohře Botanicula.

Publicista Simon Reynolds ve své recenzi pro magazín Wire o dvojici talentovaných dospívajících dívek píše, že hudba je pro ně způsobem, jak oddálit konec dětství. Nahrávka spojující nevinnost a dechberoucí talent je ale zároveň natolik vyzrálá a vzhledem k věku autentická, že klidně předčí i některé z výše zmiňovaných interpretek, které se ve své tvorbě do dětství vrací.

Hodnocení: 80 %
Let’s Eat Grandma – I, Gemini (Transgressive Records, 2016)

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.