Deska týdne: Nové album Wu-Tang Clan je jen reunion unavených legend

9. prosinec 2014

Newyorské rapové legendy Wu-Tang Clan na svém šestém albu A Better Tomorrow od prvního tracku nikterak nezakrývají, o co jim jde. Ruckus In B Minor názvem odkazuje na úvodní track jejich slavného debutu, ze záhrobí se v samplu k mikrofonu vrací mrtvý ODB a v podkladu s klasickým čínským motivem se dočkáte i oldschoolového scratchingu. A rappeři mluví o slavné minulosti klanu. Nic moc nového nevymýšlet, jako kdyby si řekli RZA a spol. na albu, které sází na nostalgii.

Wu-Tang Clan jsou po sedmi letech znovu pohromadě a to je ta dobrá zpráva. Špatná je, že jejich patrně poslední deska zní jen jako splněná povinnost.

Ještě žádné album šaolinské kohorty nedoprovázely takové spory jako novinku A Better Tomorrow. Deska byla původně plánovaná na dvacáté výročí klasiky Enter the Wu-Tang (36 Chambers), ale Raekwon a RZA nemohli najít shodu ohledně směřování alba. První se nechal slyšet, že beaty od RZA jsou na Wu-Tang Clan příliš měkké, a při poslechu desky mu musíte dát za pravdu. Tradiční samplový guláš nahradila ve většině skladeb živá kapela a několik tracků „sladí“ celkem zbytečné soulové refrény. Střední tempo většiny skladeb navíc evokuje atmosféru večírku pro rappery z kategorie starší a pokročilí.

Od poslední společné desky 8 Diagrams vydali GZA, Raekwon i Ghostface Killah povedené sólovky a jejich reunion sliboval velké věci. Jenže místo boostu společné chemie zní všichni zmínění i jejich další kolegové na A Better Tomorrow unaveně anebo prostě jen rapují na půl plynu, jako kdyby je společná věc moc nezajímala. Je tu pár výjimek (Ruckus In B Minor, Crushed Egos, Felt), ale pokud chcete slyšet rapové čtyřicátníky v plné formě, tak si raději dejte Run The Jewels 2.

03268673.jpeg

Nikdo od Wu-Tang Clan nechce trapové beaty nebo dubstep, na druhou stranu to byli kdysi oni, kdo na začátku 90. let zachránili hip hop od toho, aby se stal novým hair metalem. O dvacet let později v New Yorku, Chicagu ani v dalších městech v Americe zásoba hladových rapperů rozhodně nevysychá a Wu-Tang Clan vedle nich na A Better Tomorrow působí dost bezzubým dojmem. Pokud je toto opravdu jejich poslední album, tak se kultovní rapová smečka loučí poněkud rozpačitě.

Wu-Tang Clan – A Better Tomorrow (Warner)
Hodnocení: 50 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka