Deska týdne: Nuda v Baltimoru. Kouzlo Beach House definitivně vyprchalo

26. srpen 2015

Beach House jsou jednou z kapel, kterým k úspěchu masivně pomohl internet a hlad posluchačů po křehkém zvuku. Nadšení z pět let starého alba Teen Dream ale opadlo, stejně jako kreativní energie baltimorského dua. Aktuální deska Depression Cherry je tak pomníčkem kapely, která si své nejzářivější chvilky už odžila.

„Věci se mohou opakovat a zároveň být pokaždé trošku jiné,“ řekla zpěvačka Victoria Legrand v rozhovoru pro FactMag.com. Bez ohledu na obecnou platnost okřídleného klišé zní zmíněná věta spíš jako alibistická formule, kterou se Beach House snaží vymotat z bludného kruhu.

V roce 2010 to přitom s kapelou vypadalo poměrně nadějně. Třetí album Teen Dream si částečně i díky tehdy sílícímu vlivu hudební blogosféry vysloužilo solidní hype a Beach House se společně s britskými The xx stali novou hipsterskou modlou, na kterou se nesahá. Obě skupiny ale postihl stejný problém – jejich průlomové desky působily svěžím dojmem a signalizovaly nástup analgetického popu s intimní atmosférou, ani jedna kapela ale nedokázala vystoupit z mantinelů ospalého zvuku. Kouzlo zkrátka časem přestalo působit, paradoxně i přes vzrůstající publicitu.

Aktuální nahrávka Depression Cherry není vyloženě horší než pět let stará Teen Dream. Nenabízí ale taky vůbec nic navíc. Výjimkou budiž snad jen intro druhého tracku Sparks obohacené zmutovanými varhanami a noiseovou zastřeností. Desce bohužel chybí i výraznější skladba, jakou byla před pěti lety notoricky známá Norway.

03456300.jpeg

Legrand popsala předchozí desku Bloom jako „abstrakci mnoha pocitů“. Beach House si ale letos, na rozdíl od takového Sufjana Stevense, nedokázali s abstrahováním poradit a jejich lyrické šípy se málokdy trefí do terče, natožpak do jeho středu. Malátnost pátého alba pouze dokazuje, že vlna dreampopových projektů z druhé poloviny nulté dekády narazila na bariéru, přes kterou se nedokáže přehoupnout. Křehkost, pomalé tempo a plíživá melancholie ukolébaly Beach House ke spánku. Baltimorské duo se stalo vězněm vlastního, před pár lety ještě ojedinělého zvuku.

Přečtěte si taky recenzi Karla Veselého: „Beach House vždycky byli víc nálada než písničky, nikdy to ale nebyla nálada tak otřepaná a monotónní jako na novince Depression Cherry. Rozdíl mezi poslední deskou a těmi předchozími je ve zkratce asi jako sledovat plápolající krb v televizi (už na to existuje ve Smart TV aplikace!) a sedět před krbem skutečným. Na své nové desce Beach House jedou na autopilota.“

Hodnocení: 55 %Beach House – Depression Cherry (Sub Pop, 2015)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka