Deska týdne: Perfume Genius se s albem No Shape uzdravil, ale neubránil se kýči

18. květen 2017

Pětatřicetiletý hudebník Mike Hadreas, známý jako Perfume Genius, pomocí hudby pojmenovává nejosobnější pocity a komplikovaný vztah se svým tělem. Od nenávisti a váhání o své queer identitě došel na novém album No Shape k pokoji.

Hudba pomáhá americkému písničkáři a zpěvákovi Mikeu Hadreasovi, který vystupuje pod jménem Perfume Genius, vyrovnat se s vlastní identitou. Pojmenovat své úzkostné pocity, prožité hrůzy, obavy, touhy. Jeho alba plná zranitelného broukání i šeptání doprovázeného klavírem jsou jako deníky, je tu čitelný rukopis psaný roztřesenou rukou i odrážející jak autorovi postupně přibývalo sebevědomí. To je případ aktuální, zahraničním tiskem opěvované nahrávky No Shape, kde se ke dřívějším skromným pianovým svitám přidávají bombastické smyčcové aranže.

Hadreas měl od dětství složitý vztah se svým tělem. V útlém věku mu byla diagnostikovaná Crohnova nemoc, tedy chronický zánět trávicího ústrojí. Na střední škole v Seattlu byl jediným otevřeně přiznaným gayem, za což schytával od spolužáků posměšky a šikanu. Jednou se situace vyhrotila tak, že musel strávit několik dní v nemocnici. Středoškolský outsider našel útočiště až později v New Yorku, kde zapadl do tamní umělecké queer scény. Mělo to i svou temnou stránku, Hadreas souběžně s tím spadl do drogové závislosti a stal se z něj alkoholik. Následovala odvykačka a návrat zpátky do města, kde vyrůstal.

Nenávistivý a zároveň smířlivý vztah s tělem je pro hudbu Perfume Genius definující. Nyní je Hadreas čistý a má dlouholetou známost, ostatně jeho partner Alan Wyffels ho doprovází na piano. „Bůh zpívá skrze tvé tělo a já se nechám zvukem unášet,“ zpívá nevěřící Perfume Genius ve skladbě Slip Away, jako by se sám se sebou smířil, a po chvíli propukají bombastické instrumentální exploze jak od Animal Collective. Je to změna od předchozího alba, kde zaznělo: „Nosím své tělo jako shnilou broskev.“ Na novince slyšíme znovu sametové R&B, kde je Perfume Genius nejsilnější a trochu v něm připomíná Prince. O kousek dál zase zní jak písničkář Sufjan Stevens, když se ztiší a přidá se kytara.

Perfume Genius – No Shape

Přesto všechno je celá deska No Shape beztvará a protéká mezi prsty, respektive jde z jednoho ucha do druhého, aniž by něco silnějšího zůstalo. Perfume Genius je na hře s kýčem postavený, ale s pompéznější produkcí se rafinované dávkování místy přejídá. Album No Shape je věnované jeho lásce Alanovi. „Potřebuješ mě, odpočívej, jsem tady,“ šeptá roztřeseným hlasem v závěrečné skladbě. A dodává: „Jak zvláštní.“ Jako by se postupně Perfume Genius s každým albem uzdravoval. Osobní nahrávka No Shape je nakonec asi ze všeho nejdůležitější pro něj samotného.

Přečtěte si taky recenzi Karla Veselého: „Čtvrté studiové album jednočlenného projektu Perfume Genius je dokončením cesty talentovaného hudebníka z pokojíčku s internetovým připojením do velkého studia a k excentrickým produkcím. Je to ale zároveň trajektorie, na níž se vytrácí z jeho hudby to, co mu pomáhalo vystoupit z řady podobných interpretů – jmenovitě intimita a uvěřitelnost.“

Perfume Genius – No Shape (Matador, 2017)
Hodnocení: 70 %

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.