Deska týdne: PJ Harvey dokumentuje odvrácenou stranu současného světa

21. duben 2016

Na poslední desce Let England Shake se PJ Harvey zaměřila na politickou a sociální situaci v Anglii. Podobně angažovaným pohledem se rozhodla zmapovat i svět za hranicemi Albionu, a deska The Hope Six Demolition Project tak není obyčejnou rockovou nahrávkou. Jde o souhrn kritických dojmů z cest po zapomenutých místech světa.

Na The Hope Six Demolition Project se tak skrz jedenáct songů podíváme třeba do Kosova, Afghánistánu nebo vyloučených lokalit ve Washingtonu D.C. O těch pojednává hned úvodní singl The Community of Hope, ve kterém Harvey bez servítek dokumentuje návštěvu Ward 7, jedné z nejzanedbanějších čtvrtí hlavního města USA. Její obyvatelé jsou podle ní zombie a celá čtvrť je prostě jen „feťákovem“, jak sama zpívá, v jednom velkém zapadákově. Proti takovému zjednodušení situace se už ohradili i někteří američtí politici. Problémem může pro mnohé být subjektivita písničkářky ve výběru toho, o čem podá zprávu. Je logické a přirozené hledět na svět vlastníma očima, pak je ale třeba počítat s kritikou od těch, kteří v rámci zmiňovaných problémů vidí mnohem dále, než Harvey za svou několikadenní projížďku mohla stihnout.

Hudebně nálada desky souzní s jejím potemnělým poselstvím. Bluesová melancholie v písních jako River Anacostia, Chain of Keys nebo The Ministry of Social Affairs rezonuje s bolestí tíživých osudů postav textů, v Near The Memorials to Vietnam and Lincoln doznívají až gospelové chorály. Harvey zůstává věrná svému typickému písničkářskému rukopisu, a ačkoliv neprojevuje známky znatelnějšího žánrového posunu, i přesto patří melodie a popěvky The Hope Six Demolition Project k tomu nejlepšímu, co jsme od ní za její víc než dvacetiletou kariéru mohli slyšet. Saxofon, hammondky i housle jsou v kombinaci s ostrými kytarovými riffy a rytmickým vytleskáváním ideálním podkresem k soundtracku společenské apokalypsy.

03610924.jpeg

Tedy i když se o apokalypsu v pravém slova smyslu nejedná a je celkem snadné PJ Harvey nařknout z patosu a jednostranných soudů, neměli bychom se takových chyb dopouštět ani my samotní. Svědectví zaznamenaná na albu bychom měli naopak spíš ocenit. Kdo z nás kdy slyšel o washingtonské čtvrti Ward 7? Kolik lidí na světě zapomíná, že existuje obrovská část populace, pro kterou je komfort našeho každodenního života něčím nepoznaným? The Hope Six Demolition Project sice nenabízí řešení a hlubší analýzu, je ale cenným dokumentem a námětem k přemýšlení pro společnost, která se před bídou a chudobou naučila automaticky zavírat oči.

Podívejte se taky na recenzi Miloše Hrocha: „Poetické obrazy vystřídalo prosté konstatování čísel obětí nebo doslovné reportování z místa dění. Ani hudebně není novinka tak odvážná jako předchozí album. PJ víc slušela role ustarané a citlivé dcery Anglie než válečné reportérky pídící se po dojemném příběhu na titulní stranu.“

Hodnocení: 85 %PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project (Island/Vagrant, 2016)

autor: Jakub Šponer
Spustit audio