Deska týdne: Pop, nebo nepop, Passion Pit jsou na nové desce v euforii

21. duben 2015

Michael Angelakos a jeho Passion Pit jsou skvělým příkladem toho, jak je v novém tisíciletí těžké nacpat pop do jednotné škatulky. Když v roce 2008 debutovali EPčkem Chunk of Change a následně vydali album Manners, byl to jeden z vrcholů milostného románku indie scény se synth popem.

Jenže Passion Pit se pak dostali na velký label a tři roky starý Gossamer už sršel žebříčkovými ambicemi. Novinka Kindred je ještě o něco popovější, zároveň ale nese temné stopy jeho nervového zhroucení a boje s bipolární poruchou, kvůli které málem ukončil svoji kariéru.

Hudba Passion Pit se už v minulosti dala popsat jako euforická či optimistická, tentokrát ale Michael Angelakos na několika místech zcela popouští uzdu svým manickým stavům a Until We Can’t (Let’s Go) nebo Lifted Up (1985) zní jako Pet Shop Boys na steroidech. Na druhém pólu stojí Dancing on the Grave nebo Looks Like Rain dávající nahlédnout na temnou stranu jeho osobnosti. All I Want je pak lehkonohá skladba ve stylu Vampire Weekend, kteří jsou další podobnou kapelou na pomezí alternativy a mainstreamu. Z Kindred je určité rozpolcení cítit také ve výběru producentů, na jedné straně s deskou pomáhal hitmaker Benny Blanco (spolupracovník Katy Perry, Maroon 5 nebo Britney Spears), na druhé zůstali stálí studioví parťáci Alex Aldi a Chris Zane.

Fascinace osmdesátkami je dnes už celkem ohraná a refrény velikosti mrakodrapů vzbuzují spíše úsměv, přesto je na albu Kindred od Passion Pit něco velmi lidského. Obviňovat je z kalkulu tak úplně není na místě, Passion Pit chtějí dělat líbivou a chytlavou hudbu jaksi z principu, a ne účelně. Přesto si lze dost těžko představit, že by Angelakos a spol. s novým materiálem konečně dobyli singlovou Top 10. Na střední proud zní pořád příliš komplikovaně, pro alternativce jsou už zase pro změnu příliš přeslazení a bombastičtí. Pop, nebo nepop, Passion Pit natočili s Kindred svoji nejlepší desku, na které dotáhli svoje ambice konečně do konce.

03365901.jpeg

Hodnocení: 70 %
Passion Pit – Kindred (Sony, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.