Deska týdne: První sólovka Karen O je jenom sbírka nesmyslných náčrtků

10. září 2014

Klíč k pochopení toho, proč se Karen O zničehonic rozhodla vydat ani ne půlhodinovou kolekci lo-fi akustických lovesongů, natočených původně v letech 2006 a 2007, leží v loňském sci-fi filmu Ona. Frontwoman indierockových Yeah Yeah Yeahs totiž ke snímku natočila křehkou akustickou skladbu The Moon Song. Ta jí později vynesla nominaci na Oscara a nejspíš i nápad provětrat šuplíky a nabídnout posluchačům vhled do svého hudebního deníku.

A byl to špatný nápad – album lapidárně nazvané Crush Songs totiž opravdu připomíná spíše soubor skečů, poznámek a osobních myšlenek než regulérní desku. Písně často končí dřív, než dosáhnou svého klimaxu, a veškerá atmosféra se ztrácí ještě dřív, než se vůbec stačí opravdu vytvořit. Karen O působí uvolněně a na první poslech si nedělá starost s tím, jak bude výsledná nahrávka vlastně vypadat a jestli může mít pro posluchače nějaký smysl – ve výsledku si tak smysl a pořádek v nahrávce musí udělat sám fanoušek.

Album složené jenom z hlasu a nedbale natočené akustické kytary je možné poslouchat v kontextu současného folku, který se ale v posledních letech od kdysi módní lo-fi estetiky spíš odvrací. Stejně tak je možné zařadit si zamilované balady po bok pomalejších skladeb od Yeah Yeah Yeahs. Ať už ale člověk zkouší cokoliv, vždycky nakonec skončí u toho, že album Crush Songs prostě nemělo vyjít – kdyby jej Karen O zavěsila zdarma na internet jako rarity pro věrné posluchače, bylo by všechno úplně v pořádku.

03203796.jpeg

Vzhledem k tomu, že se ale deska prodává za plnou cenu, připomíná její konání spíš snahu Boba Dylana na přelomu 60. a 70. let, který se vydáváním nesmyslných alb snažil zbavit tlaku fanoušků. Jemu se to nepovedlo, Karen O si ale svoji pověst pošramotila celkem úspěšně.

Hodnocení: 40 %
Karen O – Crush Songs (Cult Records, 2014)

Čtěte také

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.