Deska týdne: Psychedelický boyband Young Fathers míří mimo tento svět

8. duben 2015

Když Young Fathers dostali vloni za svůj debut Dead prestižní ocenění Mercury Prize pro nejlepší britské album, prohlásili v rozhovoru pro Guardian drze: „Ta cena nám neříká nic, co ještě nevíme.“ Že se jim z úspěchu rozhodně hlava nezamotala, dokazují následným albem White Men Are Black Men Too, na kterém ještě přidávají pod kotel své psychedelické, anarchistické a šamanské mašiny, až úplně opouští hranice hip hopu, k němuž možná mohli být kdysi řazeni.

Na začátku desky jeden z tria skoro neslyšitelně zašeptá: „Tady máte další lístek.“ A hláška začne dávat smysl, teprve když nahrávku posloucháte. Young Fathers nám tady totiž nabízí vstupenku na báječnou výpravu v krajinách dosud nepojmenovaných hudebních forem. Pokud jste unaveni z desek, které jdou jedním uchem tam a druhým ven, pak White Men Are Black Men Too je přesně jejich opakem – je to halucinogenní román nebo film, který vám nedá spát a musíte ho neustále převracet v hlavě. Vezměte si třeba samotný provokativní název, jenž má být podvratným situacionistickým gestem čekajícím na luštění a fungujícím trochu jako spouštěč přemýšlení.

Young Fathers o sobě někdy v žertu mluví jako o „psychedelickém boybandu“, na nové desce tento vtípek dostává ještě další rozměr, protože překvapivým spojovacím tmelem zvukových adventur tria je popová chytlavost. Je to pop ujetý, výstřední, nepodbízivý a nespoutaný, přesto ale tracky jako Sirens nebo 27 suverénně háčkují posluchače a nutí otáčet desku znovu a znovu. Přes experimentování a chaos je v hudbě Young Fathers něco velmi lidského, vřelého a optimistického – něco, na co se lze velmi snadno napojit.

03355762.jpeg

O Young Fathers se někdy píše jako o britské verzi Shabazz Palaces a Death Grips a platí to ne ve smyslu kopírování jejich stylu, ale spíše jejich metody posouvající možnosti současného hip hopu. A steroidová injekce žánru s ingrediencemi, jako jsou krautrock, elektro punk nebo folklór (v Old Rock n Roll zní skotské dudy a kravské zvonce), ho skutečně posouvá do zcela nových dimenzí. Možná že s Dead dostali Young Fathers Mercury Prize trochu předčasně, White Men Are Black Men Too je ale pádným důkazem jejich výjimečnosti.

Hodnocení: 90 %
Young Fathers – White Men Are Black Men Too (Big Dada / Ninja Tune, 2015)

Čtěte také

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.