Deska týdne: Shamirův debut je pozvánka na barevnou párty. Originalitu ale nehledejte

20. květen 2015

Není moc těžké pochopit, proč byl lasvegaský zpěvák Shamir tipovaný médii na novou hudební senzaci. Má skvělý cit pro výstřední vizualitu i vystupování, zajímavý hlas a svou hudbou chytře propojuje světy diska, houseu a popu, a skvěle tedy zapadá do aktuálních trendů. Po sérii povedených singlů (Northtown EP, On the Regular, Call It Off) patřilo jeho debutové album Ratchet mezi nejočekávanější desky letošního roku a výsledek fanoušky rozhodně nezklame. Pokud jste ale od Shamira čekali něco opravdu přelomového, budete si asi muset ještě pár let počkat. Mladík je totiž pořád na samotném začátku.

Ratchet rozhodně nic nezanedbává v prezentaci Shamirovy extravagantní osobnosti – hned první track Vegas je hořkosladká pocta jeho domovu a jakýsi temný protipól rozjívenému hitu On the Regular, v Call It Off se zase přerodí v divu tanečního parketu a Darker je majestátní balada, v níž jeho hlas roste až do nebe. Co track, to trochu jiná poloha a odstín současného elektropopového soundu.

Čtěte také: Přečtěte si také recenzi Honzy Macháčka: „Album Ratchet může být při prvních posleších poněkud otravné. Mladý zpěvák občas neudrží svůj entuziasmus a song začne být tzv. too much funky.“

So far so good, jak říkají Angličané. Jenže jeden problém tu přesto je. Shamir trendy sound vytěžuje, ale nepřináší do něj moc nového. Za zvukem desky stojí brooklynský producent Nick Sylvester, který kromě hudební kariéry (punková kapela Mr. Dream) také o muzice psal v magazínech jako Pitchfork nebo Village Voice, a zdá se, že Shamirovu „cílovou skupinu“ zná dokonale.

Těžko ale říct, jestli znalým hipsterům utečou souvislosti, třeba že On the Regular by nikdy nemohlo existovat bez hitu 212 Azealie Banks, Call It Off a In for the Kill jsou Hercules & The Love Affair vydestilovaní v kostce a u Make a Scene si nelze nevzpomenout na producentské hrátky dvojice The DFA a LCD Soundsystem. Samozřejmě že všichni jmenovaní také vycházeli z postupů hip house a disko popu 80. let, ze Shamira to ale dělá jen kopii kopie.

03387706.jpeg

Ratchet vychází na XL Recordings, tedy labelu, který posledních pět let překresluje hranice mezi popem a indie scénou. Adele, Vampire Weekend nebo FKA Twigs dělají pop mimo prefabrikované postupy, inteligentní a nepodbízivý – a Shamir do této linie rozhodně zapadá. Podobně ale jako u nedávných přírůstků do diskografie XL, jako byli Jungle, East India Youth nebo Ibeyi, si nelze nepovšimnout, že dobrozdání a péče Richarda Russella (šéfa XL Recordings) už nefunguje automaticky jako štempl originality nebo výjimečnosti.

Shamirův lehkonohý debut Ratchet má potenciál stát se indiepopovým albem letošního léta a fantastický singl Darker by z něho mohl udělat ještě větší hvězdu. Při poslechu desky se nicméně nelze zbavit dojmu, že to lepší je ještě před ním. Svoji tvář a výraz Shamir už našel, teď ještě najít hudební originalitu.

Hodnocení: 80 %Shamir – Ratchet (XL Recordings, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.