Deska týdne: Sin Fang

6. únor 2013

V rubrice Deska týdne se tentokrát podíváme na Island, kde operuje Sindri Már Sigfússon. Talentovaný multiinstrumentalista momentálně vystupuje pod jménem Sin Fang a pod tímto pseudonymem také vydal aktuální desku Flowers.

Zamlada skater a okšiltovaný milovník hiphopu, později student výtvarné akademie s rukama pokrytýma tetováním podle vlastních návrhů a vášní pro fotbal a pizzu. Poněkud netypický ambasador islandského nezávislého popu, že? Přestože Sindri Már Sigfússon vzal kytaru poprvé do ruky až ve dvaceti letech, patří dnes mezi výrazné exportní artikly ostrovní zemičky a přezdívá se mu „islandský Beck“. Jeho hudební trajektorie zdá se funguje podle jednoduchého algoritmu. Napřed založí projekt jako jednočlenný, pak se k němu přidají další muzikanti a vzápětí ho Sindri opouští a zakládá nový, nebo přinejmenším aspoň změní jméno.
Kam směřoval Sindri pak, se dozvíte v profilu od Roberta Candry.

Flowers je nostalgická deska, což dokazuje hned úvodní skladba Young Boys. Sigfússon, v mládí aktivní skateboardista, v ní vzpomíná na bezstarostné dětství a oprašuje vzpomínky na svoje přátele. Zároveň ale dokazuje, že nostalgie nemusí být těžkopádná – Flowers připomínají deník, ve kterém se nedočteme nic o těžkostech dospívání, ale který je naopak celý zaplněný vzpomínkami na dobu, kdy největším problémem člověka byla sježděná kolečka od skateboardu. Může se zdát, že kvalitního indie popu je na současné scéně hodně a je to vlastně pravda. Pokud je ale tak osobní a zároveň otevřený jako ten, který produkuje Sin Fang, svoje místo si u posluchačů vždycky najde,“ říká redaktor Jiří Špičák. Poslechněte si celou recenzi!

02823682.jpeg

Hudební redaktor Pavel Zelinka přitakává: „I letošní nová deska Sin Fang je popová. Dříve stěžejní elektronika dnes ale pouze vytváří solidní základ pro akustické nástroje a vokály v různých kombinacích. Alex Somers si dal záležet, aby celkem svižné album neustále měnilo svou tvář. Tu a tam takřka bombastický, velkokapelní zvuk je plný dechů, smyčců i vokálních sborů, ani vteřinu však nezačnete Flowers přirovnávat k Sigur Rós. To už spíš napadnou posluchače seznámené s místní scénou spojnice s jinou veselou partou z Islandu – Benni Hemm Hemm. Netradiční pojetí popu dalo vzniknout silné a netuctově chytlavé desce. Sever znovu zvítězil. Teď už se jen těšme na koncert, který by měli Sin Fang odehrát v Praze na přelomu května a června.“ Poslechněte si celou recenzi!

Sin Fang – Flowers (Morr Music, 2012)

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.