Deska týdne: Sinkane servíruje na Life & Livin‘ It nakažlivý optimismus

14. únor 2017

Newyorský hudebník se súdánskými kořeny Sinkane se vrací s pátým studiovým albem, kde znovu míchá afrobeat, indie rock a elektroniku. Life & Livin’ It ale především těží z energie kapely, ve kterou se původně jednočlenný projekt Sinkane poslední roky transformoval.

Už je to skoro dekáda, co americké kapely jako Vampire Weekend nebo Dirty Projectors začaly s nadšením fúzovat indie rock a afrobeat. Pomohly tak obrátit zrak hipsterů k africké hudbě. Ve stejné době se pohyboval mezi kapelami jako Caribou, Of Montreal a Yeasayer tehdy sotva dvacetiletý talent Ahmed Gallab a hledal své místo na americké rockové scéně. Londýnský rodák se súdánskými kořeny do ní nikdy úplně nezapadl, o to zajímavější ale bylo, když v roce 2007 debutoval vlastním EPčkem Sinisterals. Tady se zrodil Sinkane, jedna z nejzajímavějších postav současného indie rocku. O deset let později z něho pořád není taková hvězda, jakou by zasloužil být, ale s každým albem posouvá zvuk svého inovativního transatlantického popu do nových míst. A jinak tomu není ani s novinkou Life & Livin' It.

Poté, co Sinkane vydal před třemi lety vzrušující kolekci globálního, ale rozhodně ne globalizovaného popu Mean Love, odjel s deskou obří turné čítající 166 koncertů ve dvaceti zemích. Zatímco dříve byl Sinkane vnímán jako Gallabův sólový projekt, během šňůry se nenápadně transformoval v regulérní kapelu a na pátém studiovém albu Life & Livin' It je to víc než znát. Hned pilotní singl U'Huh nabízí energické polyrytmy, kytarové „licks“, frenetické dechy a společný skandovaný pokřik „Všechno bude v pořádku“. Nic z toho by nemohlo fungovat bez newyorského dechařského tělesa Antibalas, bubeníka Jasona Trammella a dalších hudebníků.

Sinkane vždy dělal hudbu, která se vymykala žánrům. Africký funk, bělošský indie rock, pop, elektronika, shoegaze, krautrockové rytmy – to všechno míchal do nepředvídatelného kokejlu. S kapelou v zádech rýsuje Sinkane na nové desce jasnější žánrové kontury – Telephone je osmdesátkový funk jako vyšitý, zatímco Won’t Follow a The Way mají hodně blízko k reggae. Náboj funkové energie a afrických polyrytmů ale pořád převládá, byť Sinkane někdy přes všechny groovy a fanfáry zapomene přinést do písně výraznou melodii. Deadweight je epický, postrockový kus, který je ale na úvodní track desky až zbytečně rozjímavý. A když chce Sinkane udělat přímočarý track, skončí to s předvídatelným Favorite Song se syntezátorovým riffem.

03801095.jpeg

Kosmopolitní pop, který dělá Sinkane na albu Life & Livin' It, má kořeny v sedmé a osmé dekádě, poselství optimismu a odhodlání se nevzdat je ale rozhodně věnováno naší současnosti. Transatlantické žánrové konexe, které Sinkane na desce splétá, vychází z předpokladu, že hudba nezná hranic a že ji nemůže zastavit sebevětší zeď.

Hodnocení: 80 %
Sinkane – Life & Livin‘ It (City Slang, 2017)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.