Deska týdne: Sunflower Bean na svém debutu zní jako cover kapela

9. únor 2016

Probíráte se svou sbírkou oblíbených vinylů a jeden za druhým pokládáte pod jehlu gramofonu. Jsou mezi nimi raní Black Sabbath, nějaká ta šedesátková psychedelie, taky shoegazeový debut Ride nebo dreampopoví Tame Impala. Přesně tak zní dlouhohrající debut Human Ceremony od brooklynského tria Sunflower Bean, které se prozatím hledá a místo vlastních nápadů střídá stylové kabáty odnošené jejich oblíbenými vzory.

Byla to spíš náhoda, když se trojice Julia Cumming, Nick Kivlen a Jacob Faber setkala na koncertě v newyorském Williamsburgu. Tehdy ještě sdíleli jedno pódium jako dvě kapely. Poslední zmínění ale marně hledali basačku. Cumming, unavená kapelou, kterou zakládala ještě jako dítě, se okamžitě nabídla a Sunflower Bean byli kompletní. Jako poutavý příběh pro novináře to moc nefunguje, co? Nezdá se ale, že by tihle brooklynští dvacátníci dělali něco kvůli falešnému promu. Opravdové fanouškovské nadšení jim neschází.

Je to jejich největší devíza, ale bohužel i slabina. Nepřichází totiž s ničím novým a tak nějak kopírují své oblíbené kapely. Někdy tak přiznaně, že se po nich nebojí pojmenovat píseň, jako tomu bylo s Tame Impala na demo nahrávce. Na debutu umí Sunflower měnit nálady, kdy hned po dýmem zahalené psychedelii následuje folková odrhovačka a za ní píseň s temnějšími metalovými riffy. Kapela taky stojí na dynamickém střídání hlasu basačky Cumming a kytaristy Kivlena. Jenom zkrátka ještě hledá svou osobitou tvář a tak trochu se ztrácí v koloritu indierockových kapel.

03565593.jpeg

Zazářit s klasickou sestavou kytara, basa, bicí není dnes jednoduché. Vykouzlit něco nového je téměř nemožné. Abyste zaujali, potřebujete třeba výraznou zpěvačku, jakou je Rabia Shaheen Qazi s uhrančivým hlasem známým z nahrávek dnes nefunkčních Rose Windows. Toto Julii Cumming, která se mimo hraní koncertů ve stísněných klubech prochází po molech módních přehlídek, schází. A i když Sunflower Bean patří k těm o něco lepším, většina indierockových kapel bez podobného originálního prvku, jakým může být silný hlas, texty nebo snad názor v nich zachycený, připomíná spíš cover bandy.

Hodnocení: 65 %
Sunflower Bean – Human Ceremony (Fat Possum, 2016), 38 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.