Deska týdne: The Bug je jednou nohou v pekle a druhou v psychedelickém ráji

26. srpen 2014

Šest let kuchtil Kevin Martin alias The Bug následovníka své famózní desky London Zoo, což svědčí o jeho odhodlání přetaktovat radikálně DNA svého soundu, v němž se potkávají agresivní beaty ragga, dancehallu a grime s nekompromisností metalu a techna i spiritualitou jamajské hudby. Koncept desky postavený na kontrastu éterického kosmického dubu a vysokooktanových detonáží klubové hudby byl už nejméně dva roky, stejně ale dlouholeté fanoušky překvapí, když zjistí, že první polovinu desky tvoří zlověstné psychedelické náladovky žánru, který by se dal kvůli nedostatku jiného jména nazvat třeba tripotronica.

Melancholické duchařské experimenty si The Bug vyzkoušel pod hlavičkou projektu King Midas Sound na skvělém albu Meltdown, s šesti „anděli“ na novince ale stoupáme až kamsi do krajiny fosgenového zamoření – otvírák Void s Liz Harris aka Grouper je jako pomalu najíždějící celkové anestetikum před operací a vrchol první poloviny Pandi zase evokuje hororové filmy Johna Carpentera. Když se s andělskou částí desky loučíte s katatonickým Gonjasufim v Save Me, jste připraveni na to odevzdat svoji mysl věčnosti. Jenže právě v ten okamžik The Bug odpálí bez milosti bombu jménem The One s Flowdanem a Justinem Broadrickem a pošle vás zpět do pekla reality.

Že Bugovi sluší pozice beatového agresora, není žádné tajemství. Function a Fuck A Bitch demonstrují použití rytmických zbraní a z šeptajícího Flowdana ve Fat Mac mrazí v zádech. Skladby jako Fuck You s Warrior Queen nebo závěrečná Dirty přes všechen futurismus jen vylepšují Bugův apokalyptický dancehall z London Zoo. Šok z nového to není, použité zvuky od syntezátorových linek po drum machines jsou velmi podobné, ale druhý Skeng ani Poison Dart z toho nevzejdou. Když sonické tornádo Devils skončí, máte pocit, že potřebujete nějaké vysvobození, a tak si můžete zase pěkně pustit desku od začátku a ponořit se do andělské poloviny alba.

03193475.jpeg

Když The Bug vypouštěl během posledních dvanácti měsíců z ohlašované desky Angels & Devils promosingly, vystřídalo velké očekávání vesměs jemné roztrpčení. Fuck A Bitch s nekompromisní sbíječkou jménem MC Ride z Death Grips, Void či Save Me ale nakonec fungují mnohem lépe v kontextu alba než jako samostatné singly. Angels & Devils je divoká jízda nebem a peklem, na které Kevin Martin (s trochou pomoci od svých přátel) znovu potvrzuje, že alternativní hudba patrně nemá výraznější osobnost, která by dokázala zachytit ducha nervní doby, než je on. Jestli London Zoo koncentrovalo nálady civilizace před rozpadem, s Angels & Devils jsme už rovnou jednou nohou v pekle. Anebo v ráji.

Hodnocení: 95 %
The Bug – Angels & Devils (Ninja Tune, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.