Deska týdne: The Bug se vrací s lépe organizovaným chaosem

27. srpen 2014

Před dubem, za dubem nikdo nesmí stát – přinejmenším, aby se v dnešní hyperbeatové době vyhnul podezření z klubového anachronismu. Tedy ovšem kromě Kevina Martina. Těžko hledat někoho, kdo měl poslední více než dvě dekády větší vliv na formování ostrovní urban music, než je Kevin Martin aka The Bug. Nebýt Kevina Martina, Kode9 by pravděpodobně nezaložil label Hyperdub – a šíře Martinových vlastních aktivit včetně aliasu The Bug pokrývá takřka celé spektrum klubového undergroundu.

I přes napojení na řadu konkrétních scén však The Bug působí spíše jako šedá dubová eminence stojící v pozadí a tahající za nitky dlouhé ostrovní hudební linie s karibskými kořeny. Ze svého demiurgovského postu sestoupil naposledy v roce 2008 s albem London Zoo a pak se na delší dobu odmlčel, snad jen vyjma svého vedlejšího projektu King Midas Sound a několika Acid Ragga singlů. Teď se konečně vrací s dlouho očekávanou deskou Angels & Devils – a zdá se, že na ní tentokrát neponechal nic náhodě.

Na rozdíl od syrově navrstveného zvuku alba London Zoo tentokrát přichází s rozparcelovanou vizí dvou světů, reflektující své vlastní hudební snažení. První část desky – Angels – představuje Bugovu zahloubanější persónu, o zasněném ambientu si však nechte jen zdát. Zklidněná tvář Kevina Martina zní podobně jako v analogové bažině částečně utopené industriální inferno londýnského kolegy Actresse. Zkouřená poselství s vokály od Ingy Copeland nebo Gonjasufiho prostupují skladbami levitujícími ve zvláštním klubovém bezčasí jako ozvěny z paralelního klubového vesmíru.

Čtěte také

03194368.jpeg

Druhá část alba – Devils – pak nechává Martinovy beatové démony promlouvat naplno a zdánlivě bez veškerých příkras. Grime a dancehallové hybridy apokalyptických proporcí mají za cíl jediné – rozdupat zbytky existujících parketů na prach. Vedle všeříkajícího post mortem zářezu Death Grips v tracku F*ck a B*tch zde hned ve třech skladbách, především pak v závěrečném těžkotonážním výlevu Dirty kraluje Bugův oblíbený MC souputník Flowdan. Devils jsou odvrácenou stranou jamajské sounáležitosti pod taktovkou Bugova koncentrovaného a kontrolovaného chaosu.

Přesto se nelze zbavit dojmu, že má The Bug onen rozpoutaný chaos nyní pod kontrolou až moc – a že mu tím pádem ubírá body z dřívější přímočaře punkové energie. Jeho anarchistické zásahy do zaběhlého systému současné hudby, třeba v podobě vlastní „porouchané“ verze přehrávače SoundCloud, už působí spíše jako svého druhu promyšlená marketingová strategie a potvrzení vlastní pověsti – brandu – než jako živelné začátky z dob, kdy se hyperdubový virus teprve začínal šířit. The Bug splnil svou veteránskou misi znamenitě – ale odvážil se někdo ještě čekat něco jiného?

Hodnocení: 70 %
The Bug – Angels & Devils (Ninja Tune, 2014)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.