Deska týdne: The Julie Ruin zmáčkli restart a vrací se ke svému poselství

12. červenec 2016

Novinku Hit Reset amerických The Julie Ruin lze brát jako pomyslný restart života frontwoman Kathleen Hanny. Ta se skrz desku snaží nešťastné události posledních let odsunout do pozadí a znovu se soustředit na své životní poselství.

Kathleen Hanna v roce 2005 ohlásila odchod ze své tehdejší formace Le Tigre a de facto tím na několik let ukončila hudební kariéru. Oficiálním důvodem bylo, že už nemá co víc světu říct. Mnohem později se ale nechala slyšet, že pravým důvodem byla dlouho neléčená lymfatická borelióza.

Ostatně, roky strávené v roli frontwoman punkových Bikini Kill, jedné z vůdčích postav feministického hnutí Riot Grrrl a zároveň jedné z hlavních aktivistek třetí feministické vlny 90. let, ji naučily nedávat najevo žádnou slabost a své bolesti ukrývat hluboko uvnitř. Pro rebelku a inspiraci žen po celém světě, která musela po celou dobu své kariéry čelit útokům ze strany médií i některých mužů, jde o stěžejní vlastnost.

Její návrat na hudební scénu je spjatý s formací The Julie Ruin, která odkazuje na Hannin lo-fi pokojový sólo projekt Julie Ruin a jejíž první deska Run Fast vyšla v roce 2013. Ta reflektovala změny, kterými Hanna za poslední roky prošla, a dokumentovala čas v ústraní strávený léčbou a bilancováním nad událostmi života.

Novinka Hit Reset jde v tomto ohledu ještě dál a Hanna do ní promítá i svůj vztah s otcem alkoholikem a složité dospívání. Na desce ale dojde třeba i na téma znásilnění – jako v songu Be Nice – nebo na kritiku namířenou vůči crowdfundingovým kampaním, kterou v tracku Planet You korunuje refrén „Start a kickstarter for your heart“. Deska je i přes závažnost a hloubku textů hravým a svižným mixem punkové syrovosti Bikini Kill a taneční podbízivosti Le Tigre. Vokál Hanny za víc než dvacet let neztratil nic ze své ostrosti a schopnosti strhnout na sebe veškerou pozornost.

03665950.jpeg

Hanna už sice není tou divoškou, která v kalhotkách a s nápisem „slut“ na břiše špulí zadek do publika, ale i na Hit Reset se stále stejně žhnoucí energií káže o feminismu a odsuzuje xenofobní myšlení. Dokazuje, že je svému přesvědčení věrná celý život a navzdory tomu, jak v roce 2005 odůvodnila svůj odchod z hudební scény, má dnešní společnosti stále co předat.

Hodnocení: 85 %The Julie Ruin – Hit Reset (Hardly Art)

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.