Deska týdne: The Nůďo of Being Pure at Heart a půlhodinové zívání

23. duben 2014

Nečekaný hype přinesl skupině The Pains of Being Pure at Heart dilema, jak si poradit se zvukem pro širší masu posluchačů. Zdá se však, že se jedná o jediný aspekt, ve kterém se kapela hnula z místa.

Kip Berman má zřejmě vycvičený čich pro současné trendy. Před pěti lety jako vůdčí člen newyorské kapely The Pains of Being Pure at Heart naskočil na vracející se vlnu shoegazeových kytarovek. Možná i díky nakouřeným kytarám v pozadí, zasněnému vokálu a nenáročným hrátkám s barréčky získal eponymní debut masivní hype a o Bermanově projektu najednou slyšel každý, kdo alespoň po očku sledoval hudební blogosféru a její opinion-leadery.

Tři roky starou desku Belong lze přece jen považovat za autorsky vyspělejší počin, i na ní lze ale najít neskrývanou inspiraci přelomem 80. a 90. let, bez níž by se Bermanovi rozsypal pod rukama celý tvůrčí svět. The Pains of Being Pure at Heart na opulentním albu Belong zněli jako U2 pro středoškoláky, kteří zažívají první lásky a rozchody.

Novinku Days of Abandon nahrála kapela v novém složení, žádný razantní průlom se ale nekoná. Bermanova tvůrčí dominance je na první poslech rozpoznatelná. Internet hovoří o Days of Abandon jako o návratu ke kořenům, což je nafukování komára do rozměrů velblouda, The Pains of Being Pure at Heart sami sebe ani své vlivy nikdy neopustili. Skladba Kelly zní, jako by Morrisey podstoupil změnu pohlaví, Until the Sun Explodes zase nápadně připomíná kultovní Just Like Heaven od The Cure. Absence nových nápadů je bohužel citelně znát, studiová diskografie kapely tak zatím čítá identická díla, byť v různých přebalech a zvukových hávech.

03107536.jpeg

Nemá cenu šťourat se v tom, co Bermanova parta udělala špatně, těžko mít za zlé nedostatek invence a umu skupině, která nikdy nepočítala s tím, že bude vystupovat před víc než padesáti fanoušky. Days of Abandon je trochu jako hudba k holení nebo vaření, neurazí ani neohromí, z téměř čtyřicetiminutové monotónní juchandy se nápadněji odštěpuje pouze úvodní song Art Smock. To je na třetí počin dost málo, následující studiovka už by mohla zavánět průšvihem.

Čtěte také

Hodnocení: 55 %
The Pains of Being Pure at Heart – Days of Abandon (Fierce Panda, 2014)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.