Deska týdne: TV on the Radio se zamotali do vokálních kudrlinek a refrénových klišé

25. listopad 2014

Páté album brooklynských TV on the Radio patřilo k nejočekávanějším novinkám letošního podzimu. Předem zveřejněný singl Happy Idiot navnadil na přímočarou desku, sází na silné melodie. O to větším zklamáním nakonec album Seeds je.

Basista Gerard Smith nahrál se skupinou TV on the Radio trojici alb Return to Cookie Mountain, Dear Science a Nine Types of Light. Pouhých devět dní po vydání posledně jmenované desky ale kapelu zasáhla tragická zpráva. Gerard Smith 20. dubna 2011 prohrál svůj dlouhý boj s rakovinou plic. Jeho roli později částečně přebral kytarista Dave Sitek.

Přestože už Smith nemohl přidat ruku k dílu na novém albu Seeds, zažil dosud nejlepší éru TV on the Radio. Na Return to Cookie Mountain dokázala brooklynská kapela po předešlých pokusech konečně najít zvuk pro svůj charakteristický eklektický indie rock. Šest let stará deska Dear Science je zatím nepřekonanou nahrávkou v diskografii TV on the Radio. Na tomto famózním albu dokázali propojit témata ztráty, smrti a odchodu na onen svět s bohatou, do té doby neznámou variací popu, která se krom jiného vyznačovala i mnohovrstevnatostí aranží. Jen si vzpomeňme na roztančené kytary, Maloneho falzet a žesťovou kanonádu, které spolu ladily v písni Crying.

Čtěte také

Na novince Seeds už se ale mistrovství TV on the Radio rozpouští v horlivých ambicích překonat sebe sama. Deska se hemží slepými uličkami. Vokály obou zpěváků v písních jako Ride nebo Love Stained ztrácí směr a zamotávají se do klišovitých kudrlinek a nesmyslných nápěvů. Monotematické texty mohou dobře fungovat jako očistné mantry v chvílích lehčích depresí a milostných rekapitulací, tam ale zároveň jejich pole působnosti končí. Nejbolestivější poslech nastává u skladby Winter začínající rokenrolovým riffem, který snad musel „vymyslet“ každý, kdo v životě vzal do ruky kytaru.

03257831.jpeg

Velké zklamání ze Seeds alespoň trochu zachraňuje několik hitovek. V singlu Happy Idiot našli TV on the Radio cestu k přímočaré chytlavosti, která jim ve Winter zůstala zapovězena. Euforická Right Know šlape tak bezchybně, že by ji člověk hledal spíš na tracklistu Dear Science. A snad vůbec nejsilnějším momentem Seeds je skladba Test Pilot, v níž TV on the Radio tlustým fixem škrtají porozchodovou nostalgii po starých dobrých časech. Fanouškům kapely je nicméně jasné, že TV on the Radio mají na víc.

Hodnocení: 60 %
TV on the Radio – Seeds (Harvest Records, 2014)

Čtěte také

autor: Jan Macháček
Spustit audio