Deska týdne: Unavení Modest Mouse natočili svoji nejslabší desku

18. březen 2015

Hned po vydání aktuální desky Modest Mouse Strangers to Ourselves, která trvá skoro přesně hodinu, oznámil frontman Isaac Brock překvapeným fanouškům, že kapela natočila ještě jedno album a to že vyjde „tak brzo, jak jenom to bude možné“. Krásně to zapadá do příběhu o skupině, která osm let nevstoupila do studia, na nekonečných koncertech pořád dokola obehrávala starý materiál a mezitím pilně skládala. Tenhle tvůrčí přetlak, který vystřídal dlouhé roky sucha, ale ve skutečnosti neznamená dobrou zprávu – spíš to naznačuje, že je skupina zmatená a skáče z extrému do extrému.

Do samotného alba se jim ale žádnou hraniční polohu dostat nepodařilo, Strangers to Ourselves by klidně mohla vyjít v roce 2008 – až takhle plynule navazuje na předchozí We Were Dead Before the Ship Even Sank. Bohužel to znamená, že si s sebou bere i všechny zápory. Isaac Brock, kdysi jeden z nejcharismatičtějších zpěváků na scéně, drží sám sebe hodně zkrátka a uzdu svému křupanskému a zároveň přitažlivému projevu popouští snad jenom na singlu Lampshades On Fire. Na něm zároveň nechybí ani všechny motivy známé z předchozí tvorby Modest Mouse – synkopické bicí, kytary opatřené drobnými reverby a vícehlasy v refrénech.

Čtěte také: Přečtěte si také recenzi Miloše Hrocha: „Jedno je ale jisté, cesty zpátky už není. A jejich deska Strangers to Ourselves, která ve srovnání s jejich dřívějšími nahrávkami zůstane jenom standard, je toho důkazem.“

Jinak je ale Strangers to Ourselves skoro neuposlouchatelně natahovaná sbírka skladeb, ve kterých se střídají povedenější folkrockové balady (Coyotes, Pups to Dust, Of Course We Know) s průměrnými kytarovými odrhovačkami. Ty nechyběly ani na předchozích deskách, tehdy je ale Brock vytahoval na vyšší úroveň trefnými texty se zapamatovatelnými slogany a svou pověstnou energií. V roce 2015 už ale zní unaveně a jenom recykluje sám sebe.

Prakticky každou ze skladeb už jsme v diskografii skupiny někdy slyšeli v lepší verzi. Otravná Pistol (A. Cunanan, Miami, FL. 1996) zní jako zkažená verze Tiny Cities Made of Ashes z kultovního alba The Moon & Antarctica, ujetá The Ground Walks, with Time in a Box zase pracuje s dechy, které jako by vypadly z desky Good News for People Who Love Bad News. Rockoví fanoušci si rádi stěžují, že jejich oblíbená kapela postupem času vyměkla, chybí jí náboj a jenom líně opakuje dávno slyšené motivy. V případě Strangers to Ourselves je tahle stížnost na místě. Tohle album je v bohaté diskografii Modest Mouse nejslabší a rozhodně nenaznačuje, že by následující deska měla být výrazně lepší.

03339288.jpeg

Hodnocení: 55 %Modest Mouse – Strangers to Ourselves (Epic, 2015)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.