Deska týdne: V Too Many Voices pochodují zombíci, Andy Stott ale natočil svoje nejpopovější album

26. duben 2016

Překročit stín slavných desek je někdy těžké. Andy Stott na novince Too Many Voices přitakává vokálním linkám, jeho snaha ale vyznívá do prázdna.

Už je to pět let, co manchesterský producent Andy Stott se svými průlomovými EPčky We Stay Together a Passed Me By napojil estetiku dub techna na aktuální klubový sound a v džungli bass music si vykolíkoval vlastní, zcela originální prostor. Na následných deskách Luxury Problems a Faith in Strangers do jeho tracků čím dál více prosakoval vokál zpěvačky Alison Skidmore a novinka Too Many Voices v této tendenci pokračuje. Je to dobře, nebo špatně?

Čtěte také

K typickým znakům Stottovy tvorby patří zvláštní zvukový opar. Je to odkaz na jeho dubové kořeny, jeho tracky tak ale získávají i zvláštní atmosféru hudby, která jako kdyby se vznášela v mracích. Na novince Too Many Voices s tímto elementem nijak nešetří, i přesto je to z jeho diskografie asi zatím nejvíce pozemská deska. A dokonce by se dalo říct, že i nejpopovější, jakkoliv to ve spojení s Andym Stottem zní opravdu zvláštně. Pilotní singl Butterflies navozuje bezmála triphopovou náladu, First Night se nese v duchu kavárenského bezčasí, zatímco Waiting For You zní jako jeho odpověď na vaporwave. Kdo byl zvyklý na stottovskou temnotu, bude u některých skladeb z Too Many Voices asi trochu překvapený.

Popovým tendencím nicméně neodpovídá stopáž tracků, On My Mind je techno na 90 BPM, které se šest minut jen líně převaluje, zatímco následná Over je pětiminutový pochod se zombie, kterému upadávají tělesné údy. Schizofrenní synťáky ve Forgotten a manické industriální beaty ze Selfish sice odkazují na nekompromisnost starších desek, závěrečná titulní skladba už ale zase skládá svoji koláž skoro výhradně z vokálních samplů a je to asi šest nejlidštějších minut v tvorbě Andyho Stotta. Zároveň se tady ale otevírá otázka, jestli přesně takovou hudbu od něj potřebujeme.

03615496.jpeg

Bylo by asi trochu laciné použít název desky Too Many Voices proti samotnému autorovi – Stott pořád pracuje s vokály i dalšími zvuky mimořádně inovativně a nelze mu ani zazlívat snahu o evoluci. Nicméně jeho novinka Too Many Voices žehrá na roztěkanost a určitou nevyjasněnost toho, čím by chtěla být. Ať už je těch hlasů moc, nebo málo, Stott v minulosti natočil lepší desky.

Hodnocení: 65 %
Andy Stott – Too Many Voices (Modern Love, 2016)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.