Desku týdne mají podivíni Liars

17. březen 2014

Liars jsou skalní fanoušci basketbalového klubu Los Angeles Clippers. Zpěvák Angus Andrew dokonce říká, že když se Clippers daří, tak má pocit, že všechno na světě je tak, jak má být, a navíc všichni pochopí jejich další desku.

Vzhledem k tomu, že na každém novém albu Liars zvukově odbíhají do zcela jiných končin a v některých případech možná překvapují i sami sebe – natož své fanoušky, je tohle přání celkem na místě. Kapela vznikla v roce 2000 a spolu s LCD Soundsystem nebo Yeah Yeah Yeahs byla součástí živelně vznikající dancepunkové scény v New Yorku.

V roce 2001 vydali Liars debutovou desku They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument on Top. Album mj. obsahovalo nekonečnou skladbu This Dust Makes That Mud, kterou Liars natáhli na půl hodiny použitím opakující se třísekundové smyčky. Jakkoliv byla deska zvláštní, lidem se líbila a kolem Liars se díky ní vytvořil slušný hype.

O to větší překvapení bylo, když se po úspěchu své prvotiny Liars na druhém albu pustili úplně jiným směrem. Desku They Were Wrong, So We Drowned natáčeli na opuštěné farmě uprostřed lesů a inspirací jim byly čarodějnické procesy. Atmosférická deska plná droneů a pošahaných textů („nechci být člověk, chci být kůň“) nenašla pochopení u řady fanoušků ani u části hudební kritiky.

03083046.jpeg

Poté co útěk do lesa nevyšel, přesunuli se Liars na natáčení další desky do Berlína. Album Drum's Not Dead natočili v budově bývalého východoněmeckého rozhlasu, a jak byste asi čekali, deska zněla zase úplně jinak než dvě předchozí. Hudební kritici i fanoušci byli tentokrát nadšeni. Ze škatulky nepochopených šílenců se Liars vrátili do pozice uctívaných bohů alternativní scény a zůstali tam dodnes.

Zatím poslední deska WIXIW z roku 2012 byla hodně elektronická. „Líbí se nám, jak je název Wish You rozporuplný. Většinou si ho spojíte s něčím příjemným – třeba přeju si, abys tady byl. Ale stejně tak to může být i přeju si, abys umřel,“ řekl k názvu Angus Andrew.

Liars si zkrátka na pozitivní vibrace nikdy moc nepotrpěli a přívlastek divná kapela jim po zásluze zůstává i nadále.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.