Kreativní přetlak Charli XCX a PC Music je to nejlepší, co mohlo současný pop potkat

16. březen 2017

Londýnský label PC Music patří od roku 2013 k nejdiskutovanějším úkazům na poli současné klubové hudby. Mnohými vzývaný coby budoucnost (nejen) tanečního zvuku, jinými zatracovaný jako umělý konstrukt, kolektiv kolem producentského wunderkinda A. G. Cooka budí od počátku své existence silné emoce.

Když se v roce 2015 PC Music dostali pod hlavičku vydavatelského gigantu Columbia Records, v přidruženém manifestu si předeslali „radikálně změnit DNA hitparádového popu“. I přes důmyslné tahání za nitky hudebního průmyslu a obratnou zvukovou politiku by se jim to však dařilo naplňovat v současném rozsahu jen těžko – nebýt mocného spojence z druhé strany popové barikády. A tím se stala právě Charli XCX.

Průbojnou a nesporně talentovanou zpěvačku a songwriterku, kterou si většina světa pojí zejména s ohromně úspěšným singlem Boom Clap, okouzlil zvuk PC Music zhruba ve stejné době, kdy se londýnská crew dostala pod křídla Columbia Records. Náhoda? Možná. Rozhodně však skvělé načasování pro popstar, která hodlá překročit svůj stín a ovládnout se svou další deskou vedle středoškolských iPadů také taneční parkety o něco starší generace.

Dle vlastních slov se Charli XCX nejprve zhlédla v hyperpopových konstrukcích od SOPHIEho. Ten není de facto přímým členem PC Music, ale se skupinou kolem A. G. Cooka bývá zmiňován jedním dechem – pro Charli XCX byl pak vstupenkou do zcela jiného producentského a hudebního světa, než byla zvyklá. A platí to i naopak. Alchymie mezi rozjívenou popovou hvězdou a perfekcionistickým beatovým demiurgem zafungovala na výbornou – a výsledkem byl radikální úklon od dosavadní Charliiny estetiky v podobě agresivního zvuku EP Vroom Vroom.

Na jedné ze skladeb desky, pro jejíž vydání musela Charli založit svůj vlastní label Vroom Vroom Recordings, se producentsky podílel i A. G. Cook. Nešlo vysloveně o počátek krásného přátelství, protože A. G. se už dříve postaral o remix Charliina hitu s Ritou Orou „Doing It“ – nicméně věci poté nabraly rychlý spád a nedlouho po vydání EP si Charli XCX najala A. G. Cooka coby svého kreativního ředitele.

Pro oba dva jde bez diskuse o zlomový prvek kariéry – Charliiny příští kroky nyní promýšlí snad nejoriginálnější hudební impresário a konceptuální strůjce poslední doby, pro spíše upozaděného Cooka zase znamená Charliina volba katapultáž doslova do přední linie populární kultury. Svůj pobyt zde si doposud introvertně působící Cook užívá poměrně svérázně, ať už coby cameo v Charliiných klipech, či jako „ležící spící kluk z PC Music“ v show Jimmyho Kimmela.

Charli XCX – Number 1 Angel

První pořádnou zatěžkávací zkouškou jejich vztahu je tak až Number 1 Angel – mixtape čítající deset skladeb, vydaný coby předvoj chystaného alba, ale zároveň mimo Charliin oficiální label. Důvodem pro tento způsob vydání byl kromě tahanic s labelem také kreativní přetlak – touha podělit se o skladby, které se na samotnou desku nedostanou. A stále stojí za to. Produkci valné většiny tracků má na svědomí právě A. G. Cook, zbytek zvládla první producentská liga z PC Music neboli EASYFUN a Danny L Harle. A samozřejmě SOPHIE. A nejlepší na tom celém je, že je to z mixtape doopravdy slyšet.

Skladby mají sice obroušenější hrany než nekompromisní sólo produkce všech zúčastněných, na druhou stranu způsob, s jakým dokázali skloubit epický zvuk PC Music čerpající z hypertrofovaného tranceu s Charliiným naducaným projevem i zvukově intimnějšími momenty, je doopravdy bravurní a poukazuje na popovou vyzrálost obou stran. Tedy konkrétněji – přesně na ten druh vyzrálosti, který není předzvěstí unylosti, ale naopak dokáže skoro programově překvapit. Pokud má Charli XCX s PC Music ansámblem v zádech v plánu vytvořit doopravdy next level popovou párty desku, má k tomu velmi slušně nakročeno.

Charli XCX – Number 1 Angel (Asylum, 2017)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.