Planety mají rádi Prahu a Twin Peaks

2. červen 2014

Orel, Lenka, Záclona – Planety. Kapela, která pochází ze Slezska a vzešla ze scény kolem vydavatelství MMM. Na internetu o nich najdete informací jen pomálu, proto jsme vyzpovídali kytaristu a zpěváka Orla.

Jak vznikly Planety?
Pocházíme ze Slezska, kde je hudební scéna malá a všichni se vlastně znají. Takže my jsme se všichni znali už před založením Planet, hráli jsme v různých jiných kapelách a byli jsme sdružení kolem labelu MMM. Já jsem měl napsané nějaké písničky, které jsem chtěl své manželce nahrát k narozeninám.

Takže Planety vznikly jako romantická kapela?
Byla to taková spíš romantická hudba – jiná než to, co jsme hráli třeba s Le Christ Hypercubistic. Nakonec jsme se rozhodli, že by stálo za to ty písničky hrát i jiným lidem a že bychom je chtěli vydat na desce. A tak vznikla debutová deska Peklo, peklo, ráj. Zjistili jsme, že nás to baví, a proto jsme v tomhle směru pokračovali. Teď vydáváme druhou desku a už víme, že chceme udělat i třetí.

Proč jste se rozhodli přesídlit do Prahy?
Máme Prahu rádi. Už kdyby se nás někdo zeptal třeba před pěti lety, tak bychom řekli, že chceme do Prahy. Ale chtěli jsme se stěhovat oba se Záclonou najednou, tak to chvíli trvalo. Ze Slezska se navíc odstěhovala celá řada našich dalších kamarádů, lidi odtamtud odchází do Brna, do Olomouce, do Prahy. Kdybychom zůstali ve Slezsku, tak už bychom před sebou neměli jinou perspektivu než víc a víc chlastat. Čtyřikrát týdně chodíš do hospody s těmi samými lidmi. To je sice chvíli fajn, ale z dlouhodobého hlediska to není moc zdravé.

Jak byste sami popsali hudbu Planet?
Hrajeme zásadně v oblecích a chtěli bychom být trochu taková barová kapela. Třeba ta scéna ze seriálu Městečko Twin Peaks, kde je na pódiu skupina se zpěvačkou Julee Cruise. To by byl takový náš sen – působit na lidi nějak takhle, ale možná ve skutečnosti působíme úplně jinak. Ale Julee Cruise a dvorní skladatel Davida Lynche Angelo Badalamenti na nás měli hodně velký vliv.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.