Prodavač je Šampón, Kluk, Peklo, Stejky a má Desku týdne

17. únor 2014

Prodavač se narodil v roce 2003 a zpočátku si říkal anglicky ShopAssistant. Bylo to hudební alter ego Pavla Kabelíka aka Šampóna, který ho označoval za poctu svým hudebním hrdinům z 80. let.

S trochou nadsázky dneska Šampón tvrdí, že anglicky tehdy psal texty hlavně proto, aby se zbavil zodpovědnosti za to, co sděluje. Poté, co založil spolu s Martinem Hůlou úspěšnou kapelu Sporto, odložil na čas sólový projekt k ledu. Resuscitace Prodavače, tentokrát už ale s českým názvem a s českými texty, proběhla v roce 2011. Během natáčení EP Duchové se v tomto roce Prodavač samovolně rozrostl o další členy.

K Šampónovi se přidal Jakub Sláma alias Kluk, který s ním hrál už předtím ve Sporto. Trojlístek následně doplnil Petr Klouček, který (aby těch přezdívek nebylo málo) si říká Peklo. Tím se ale Prodavačova expanze nezastavila. Zatím posledním členem je Honza Stejskal neboli Stejky, který má na koncertech a nahrávkách na starost basový syntezátor. Z původně sólového projektu se tak organicky stala čtyřčlenná kapela. Kluk se Šampónem a Stejky s Peklem, kteří, jak sami tvrdí, hrají introvertní pop.

Tři roky staré indie-popové EP Duchové obsahovalo čtyři skladby a Prodavač ho lidem poskytli zdarma jako digitální download. Regulérní debutová deska Prodavačovi vychází až teď. Konkrétnější obrysy album Malé ráje dostávalo celý minulý rok, a to jak na víkendových zkouškách kapely v ústeckém klubu Mumie, tak během prázdninového soustředění ve studiu Jámor Ondřeje Ježka.
Desku Malý ráje pokřtí Prodavač 28. února v pražském klubu Pilot.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.