Shabazz Palaces v Desce týdne vzkazují: Afrofuturismus je minulost

29. červenec 2014

Svou první oficiální deskou Black Up se dvojice Shabazz Palaces odřízla od zvukové i vizuální estetiky hip hopu. Ukázali, že hip hop, který jako mainstreamový žánr postupně ztrácel sílu, je třeba brát vážně jako umění, jako přirozenost, jako mýtus i přítomnost.

„Nepřemýšlím příliš o minulosti ani budoucnosti, ale čerpám z instinktu přítomného okamžiku,“ řekl rapper a producent Ishmael Butler. Afrofuturisty, za které jsou Shabazz Palaces také považováni, vnímá jako mistry přítomného okamžiku. Odtud tedy vychází jejich nový pojem afro-nowism.

Tuto současnost, kterou si mnoho rapperů ještě ani nedokáže představit, je třeba akceptovat. Klíč je podobně jako u skotských Young Fathers v emancipaci pocitů a důležitých myšlenek, uvolnění hudebního prožitku, který má obrovskou sílu a vtahuje i přes svou zdánlivou mnohovrstevnatou nestravitelnost a nepolapitelnost.

Na nové desce Lese Majesty, která vychází opět na labelu Sub Pop, pracují Shabazz Palaces se syntetickými zvuky, africkými perkusivními nástroji, ale i s kytarou – podobně jako na sólovém projektu Ishmaela Butlera Cherrywine. Blíží se jednou psychedelickému rocku, podruhé přísnému tanečnímu tempu a jindy abstraktnímu pulzujícímu organismu. Dostávají se tu ještě hlouběji k působivým nuancím a mimo jakékoliv formy.

03174760.jpeg

Tracklist je pojat originálně jako osmnáct útvarů sdružených v sedmi svitách. Jejich výrazové prostředky tu poznáte, jsou ovšem převlečeny do nových šatů, nejsou to ale ty císařovy šaty hiphopového mainstreamu, kterému ve skutečnosti nejde o prezentaci jakékoliv osobitosti nebo otevřenosti něčemu iracionálnímu. Naopak hlas Ishmaela Butlera promlouvá často kriticky, ironicky a nadčasově, jindy jako v horečnatých snech přináší surrealistické depeše ze světa, který vidí málokdo.

Hostina falešných vykořisťovatelů skončila. Shabazz Palaces jsou součástí nového hnutí, nové vlny černošského uvědomění a hrdosti. Už ne mimozemšťané, gangsteři, mentoři nebo čekatelé na potvrzení své existence. Ale nezranitelní králové, kterým vládne ještě něco vyššího.

Hodnocení: 99,9 %
Shabazz Palaces – Lese Majesty (Sub Pop, 2014)

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.