The Pains of Being Pure at Heart: Z ložnice na stadiony a zpátky

22. duben 2014

Pamatujete si ještě MySpace? Před dávnými časy tenhle server pomáhal objevit kapely a neměl v tom konkurenci. V Brooklynu usazení The Pains of Being Pure at Heart, kteří mají Desku týdne, by mohli vyprávět.

Projekt frontmana Kipa Bermana se na MySpace objevil v roce 2007. V té době měla pětice Pains jen dva členy, Kipa a jeho kamaráda Alexe Nadiuse. Chodívali hrát na narozeninové oslavy a názvy písniček měli prý delší než songy samotné. Blogosféra si ale formace hrající přímočaré popové songy s melancholickým, devadesátkovým nádechem oblíbila a eponymní debut, který vyšel v roce 2009, nadšeně chválila.

„Dostali jsme hodně pozornosti ještě v době, kdy jsme nebyli moc dobří,“ přiznal nedávno Berman serveru Baltimore Sun. „Nečekali jsme vůbec, že bychom písně hráli před víc než osmnácti lidmi.“ Zahradní parties v Brooklynu vystřídaly obří festivaly s tisíci návštěvníky a Berman věděl, že na davy musí adaptovat i zvuk kapely.

Druhé album Belong vyšlo v roce 2011 a bylo o poznání epičtější. Produkovali ho Flood a Alan Moulder, kteří za sebou měli velikány jako Nine Inch Nails, U2, Depeche Mode nebo Smashing Pumpkins. Deska slavila úspěch, songy zůstaly chytlavé, ale kapelu stejně čekalo procitnutí z megalomanských sklonů – dostavilo se při koncertní zastávce v Japonsku: „Po show v Tokiu jsme měli DJ set v jednom klubu asi pro čtyřicet lidí. Viděl jsem tam místní kapelu a napadlo mě, jak je zvláštní, že my potřebujeme spoustu obřích komb, abychom dobře odehráli Belong. V tomhle malém klubu by to znělo hrozně. A jestli popové songy nezní tak skvěle pro dvacet lidí, jako zní pro dvě stě lidí, něco je špatně,“ svěřil se Kip Berman blogu Stereogum.

03106573.jpeg

V trochu pozměněné sestavě, například bez Peggy Wang, která odešla dělat editorku známému serveru Buzzfeed, se Pains of Being Pure at Heart vrací ke kořenům. Třetí album Days of Abandon by mělo být skromnější než Belong, ale hymnické tracky tu rozhodně najdete. Co všechno ještě můžete čekat od v květnu vycházející novinky od Pains of Being Pure at Heart se dozvíte od našich recenzentů v rubrice Deska týdne.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka