Thurston Moore v Desce týdne: Cesta tam a zase zpátky

29. říjen 2014

Tvorba Thurstona Moora po rozchodu se životní partnerkou Kim Gordon a následném rozpuštění Sonic Youth připomíná pohyb kyvadla – kupředu k novým nahrávkám a písním a do minulosti k postupům, které patronovi indie rocku už nikdy nikdo neodpáře.

V klipu na úvodní písničku nového alba The Best Day, který seriálovému geekovi nutně musí asociovat atmosféru krimithrilleru True Detective, a to jak obrazem, tak textovými narážkami na „krále, který se přišel setkat se svou partou“, je toto zhoupnutí vpřed a zase zpátky celkem explicitně ukázáno. Minulost v případě Thurstona Moora ale není hromada z módy vyšlého smetí, kterou je potřeba před zraky mladšího publika zamést pod koberec. Její tažná energie je naprosto přiznaná, a tak album vykročí dopředu jen tak daleko, aby to ani náznakem nezačalo skřípat. Experimenty se odbyly jinde a jindy.

Akustické nástroje a melancholie zůstaly povětšinou ležet v koutě. The Best Day by mohlo být volným pokračováním třeba skvělého Rather Ripped, protože když charakteristicky poskládané riffy usadí bicí Steva Shelleyho, je okamžitě znát, odkud vítr zafoukal. Ostatní zvuky a linky jsou jen služebnými elementy, kterým je dáno nevystrkovat drápky přes frontmanův projev. Pro to, aby deska nedopadla jako pozdní Sonici přes kopírák, neudělal Thurston Moore až tak moc: pohrál si se stopáží a dávkováním noiseovějších minut, místy sáhl až na hranu rockového klišé, aby bylo všem jasné, že se dokáže docela dobře bavit s nadhledem – to je asi všechno.

03237894.jpeg

Jako svědectví o nově nabytém optimismu je osm skladeb alba dostačujícím dokumentem, ze kterého má nějaký užitek i svět okolo, když by ale mělo dojít na otázku „jak dál?“, The Best Day neposkytne žádnou odpověď. To nutně nemusí být chyba, jen se člověk při poslechu cítí malinko ochuzen o prvek napětí, který v dřívějších letech chyběl jen málokdy. Snad se v příštím kole kyvadlo rozhoupe víc.

Čtěte také: Přečtěte si také recenzi Miloše Hrocha: „Moore bude muset ještě hledat, aby jeho hudba nezněla jenom jako umělá náhražka za něco, co je už minulostí. Kim Gordon se to daří třeba s experimentálním noiseovým projektem Body/Head. The Best Day není špatná deska, rychle se ale oposlouchá a vy dost možná raději začnete nostalgicky oprašovat staré Sonicy.“

Hodnocení: 70 % Thurston Moore – The Best Day (Matador Records, 2014), 50 min.

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.