Diagnóza F: „Mentál“ do každé společnosti!

28. červen 2012

O lidech s mentálním postižením se v Diagnóze F už mluvilo, a to v souvislosti s jejich tabuizovaným sexuálním životem. Tentokrát jsme se na jejich život podívali očima ženy, která s nimi pracuje.

Jak se jim žije? Jak vidí svět? Jak vidí svět je? A jakou tíži nesou rodiny s mentálně postiženým dítětem (ať už je dítěti 5 nebo 50 let)?

O tom jsem si povídala s Mgr. Radkou Valentovou, vedoucí Informačního centra Domova sociálních služeb Vlašská v Praze. V domově poskytují služby dospělým osobám s lehkým a středním mentálním postižením a jejich rodinám. A pokud si představujete, že je to neutěšená práce plná smutku, věřím, že vás tento rozhovor přesvědčí o opaku.

Z finančního hlediska podobné služby odčerpávají prostředky státního rozpočtu a mnoho do něj nevrací. Co ale mohou dát mentálně postižení nám? Podle Radky Valentové jsou pojítkem v komunitách a svým viděním světa nám mohou ulehčovat život. Vlastně by bylo fajn, kdyby každá společnost či komunita měla aspoň jednoho svého „mentála“. Možná bychom nebyli tak upjatí a zahledění do svých starostí a žili víc tady a teď.

Více o lidech s mentálním postižením a několik jejich příběhů z prostředí, kde je nejsilnější nadávkou „ty vokurko pálivá“ přinesla Diagnóza F.

02667520.jpeg

Mgr. et Bc. Radka Valentová, DiS., původní profesí porodní asistentka, vystudovala pedagogiku a teologii na Univerzitě Karlově v Praze. Pracuje jako vedoucí Informačního centra Domova sociálních služeb Vlašská (Praha), spolupracuje jako lektorka s Národním institutem dalšího vzdělávání pro pedagogy (Praha), vyučuje na Svatojánské koleji – Vyšší odborné škole pedagogické (Praha).

Odkazy:
Domov sociálních služeb Vlašská
Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením, Brno

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.