Diagnóza F SPECIÁL: O ženách a mužích

22. květen 2013

Diagnóza F uvádí další třídílný speciál. Tentokrát se bude věnovat rozdílům mezi muži a ženami, ale také tomu, co máme společného.

Nahlédne na vývoj jedinců jednotlivých pohlaví z hlediska generových stereotypů a projde s patřičnou pozorností ženským i mužským životem. Zmíní důležité mezníky v obou světech a nabídne další prostor k úvahám o tom, jaké vlastně jsou ony ženské a mužské světy.

Diagnóza F, 23. 5. 2013: Genderové stereotypy ANO nebo NE?
Speciál Diagnózy F „O ženách a mužích“ zahájíme v dětství. Už jako děti se lišíme, liší se vlastně i očekávání od nás ještě v době, kdy vůbec nejsme na světě. Když se pak narodíme, rodiče se k nám jinak chovají, když jsme chlapci a jinak, když jsme dívky. Čím je to dáno? A k čemu je nám v dětství, ale i do budoucna tato stereotypie? V čem nám může pomoci a v čem nás může naopak limitovat? Jaká výchova je optimální? Na tyto a další otázky bude odpovídat psycholožka z Psychologického ústavu Akademie věd ČR a autorka knihy Dívčí a chlapecká identita – vývoj a úskalí, doc. Pavlína Janošová, Ph.D.

Diagnóza F, 30. 5. 2013: Jak se žena stane ženou?
Jaká je role ženy v současné společnosti a jak se mění v čase? Jaká očekávání musí plnit současná žena? Na co narážejí ženy vychovávané většinou ženami? Proč tak často ženy říkají, že muže nepotřebují? Je to vůbec pravda? O tom bude druhý díl speciálu Diagnózy F "O ženách a mužích" s PhDr. Ilonou Preslovou.

Diagnóza F, 6. 6. 2013: Jak se muž stane mužem?
A do třetice: Jaká je role muže v současné společnosti? Proč se tak často říká, že muži nejsou, co bývali? Jak se muž stane mužem? A jaké rituály provázejí muže světem mužům? O tom bude poslední díl speciálu Diagnózy F "O ženách a mužích" s PhDr. Martinem Járou z Ligy otevřených mužů.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.