Diagnóza F: Reforma psychiatrie

15. srpen 2013

V České republice je 17 velkých psychiatrických nemocnic, dříve léčeben. Každá z nich poskytuje péči několika stovkám duševně nemocných pacientů. To se může zdát na jednu stranu velmi úsporné, na druhou stranu to pro pacienty může být značně nekomfortní.

Spádová oblast pro nástup do nemocnice se počítá v desítkách kilometrů. To často znemožňuje intenzivnější práci s rodinou nemocného, který je už tak díky své nemoci odtržen nejen od společnosti, ale někdy právě i od rodiny. V nemocnicích pak na ponurých tmavých chodbách můžete potkat slintající pacienty, o které se v tu chvíli nikdo nestará – hlavně, že jsou zamedikovaní a nezlobí. Odborníci stav psychiatrické péče u nás dlouhodobě kritizují. Koneckonců psychiatrická péče funguje podle toho, jak ji před mnoha lety nastavil císař František Josef. Nějakou úpravu by si tedy jistě zasloužila.

O reformě psychiatrické péče u nás se ale mluví zhruba od 90. let. Zatím k ní nedošlo. Teď se zdá být situace nadějná – snahy České psychiatrické společnosti a dalších odborníků podporuje i ministerstvo zdravotnictví. Má k tomu docela dobrý důvod. Když se plán strategie reformy povede dokončit do konce roku, mohli bychom od Evropské unie dostat dotaci na reformu ve výši několika miliard. A to se určitě vyplatí. I s touto dotací ale nelze čekat zázraky. Reforma psychiatrie je běh na dlouhou trať, a tak si na výsledky počkáme třeba i do roku 2020.

Reformě psychiatrie se věnovala podrobněji i Diagnóza F, jejímž hostem byl ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice, předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP, psychiatr, sexuolog a psychoterapeut MUDr. Martin Hollý.

Odkazy:
Psychiatrická nemocnice Bohnice www.bohnice.cz
Reforma psychiatrie www.reformapsychiatrie.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka