Diagnóza F: Terapie tmou

26. září 2013

Když jdeme na terapii, pravděpodobně očekáváme, že uvidíme více či méně vkusně vybavenou poradenskou místnost s křesílky či pohovkou a terapeutku či terapeuta. V rámci terapie tmou toho ale moc neuvidíme. Ve tmě tmoucí strávíme týden a terapeut přichází jen po dohodě, aby nám pomohl zpracovat to, co jsme ve tmě našli ve své duši.

Terapie tmou má dlouhou historii. I přesto ji ale moc lidí nedělá. V ČR je jediné zdravotnické zařízení, které terapii tmou poskytuje, a to v Čeladné. Právě odtud přijel dr. Andrew Urbiš, aby v Diagnóze F popsal nejen to, jak terapie tmou probíhá, ale hlavně - co nám může přinést. Tma (a i ticho, které v terapeutické místnosti je) nám totiž umožní oprostit se od neustálého světelného a hlukového znečištění, ve kterém žijeme. Zpočátku budeme asi odpočívat a možná ztratíme pojem o čase, vždyť to, zda je den či noc, nám je v danou chvíli stejně k ničemu. Pak se začneme postupně nořit do hlubin vlastní duše a vracet se do míst, která jsme možná milosrdně zapomněli, k zážitkům, které jsme možná raději vytěsnili. Teď, o pár let později a o řadu zkušeností silnější, je můžeme prožít znovu. Asi se to ani tentokrát neobejde bez bolesti, ale za podpory terapeuta, to můžeme zvládnout a odžít tak, že už nás to dál trápit nemusí.

02977191.jpeg

Terapii tmou ale nevyhledávají jen lidé, kteří potřebují zpracovat hluboce zasuté oblasti svého nitra. Do tmy chodí často třeba manažeři - aby se zastavili, srovnali si priority a možná i zpomalili. Do tmy může jít každý. Ovšem musí dobře plánovat - terapeutická místnost je plná zhruba do poloviny roku 2015.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.