Diagnóza F: Jak se pracuje se sny

6. březen 2014

Ernest Hartmann a Robert Basile tvrdí, že sny zpracovávají naše emocionální vzrušení. Proto když musíme zvládat více emocionálních problémů, máme intenzivnější sny. To, jak moc sníme, resp. jak si své sny pamatujeme, závisí na mnoha faktorech, mimo jiné i na našich osobnostních rysech a na tom, jak moc si svět kolem pouštíme „pod kůži“.

Sny si vykládali staří Egypťané a zmíněny jsou i v Bibli. Se sny nějakým způsobem pracuje většina terapeutických směrů. V rámci psychoanalýzy jsou sny důležitým zdrojem informací z nevědomí. Sny nám mohou být inspirací, když ve vědomém bytí nevíme kudy dál.

Do Diagnózy jsem si tentokrát pozvala psychoanalytického terapeuta PhDr. Jiřího Jakubů. Mluvili jsme nejen o snech, ale i o nové knize švýcarské profesorky psychologie Vereny Kastové s názvem Sny. A pro praktickou ukázku toho, jak se třeba může se snem pracovat, jsem nabídla svůj nedávný snový obraz s hrochy.

PS: Ano, dnes už vím, že zvíře, které zašlapává oheň, není hroch, ale nosorožec. Možná se hrochů bojím zbytečně. Možná jsou některé mé strachy iracionální. Možná…

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.