Psychoanalytik Slavoj Titl v Diagnóze F: Lásku nepovažuji za věc náhody

11. prosinec 2014

Běžně se traduje, že si své partnery vybíráme podle svých vlastních rodičů. „S rodiči jsme zažili to nejdůležitější, tedy to, co nás formovalo. Strašně záleží na tom, jakou zkušenost v těch prvních letech života získáme a jak ji prožijeme,“ vysvětluje souvislosti tohoto výběru psychoanalytik a autor knihy Psychoanalytická párová terapie Slavoj Titl. Naši partneři však nemusejí být našim rodičům vždy podobní, někdy si cíleně vybíráme partnera co nejvíc odlišného.

Slavoj Titl v rozhovoru Diagnózy F vypráví příběh muže, který si léta přirozeně vybíral partnerky podle typu své matky. Necítil se ale vedle nich dobře, naopak byl podrážděný, iritovaly ho ty vlastnosti jeho žen, které měla i jeho matka. Nakonec si našel ženu zcela odlišnou od matky a je mu dobře. Vypráví také o ženách, které si opakovaně hledají problematické partnery. Třeba proto, že měly samy problematického otce, a tak se v tomto „problematickém žití“ naučily chodit a je to pro ně vlastně přirozený (ač poněkud sebezničující) životní scénář.

„Z psychoanalytického hlediska má láska zákonitosti podivné a tajuplné, pro nás samotné neznámé, které objevujeme až ve chvíli, kdy přicházejí lidé do ordinace. Normálně nás tyto okolnosti nezajímají, pokud to ve vztahu klape,“ říká Titl. Do ordinace párového terapeuta však páry přicházejí zpravidla pozdě. „Lidé přicházejí v situaci, kdy je ten konflikt tak dramatický, že zasahuje děti a rodinu, už spolu nemůžou spát, nemůžou se cítit, popř. spolu mají slušný, ale odcizený vztah. Už se ani nehádají. Dokud se lidé hádají, tak je to signál, že jim na sobě záleží, ještě spolu chtějí něco řešit, to je dobré, ale když to pokročí do té ‚zmrtvělé‘ fáze, kdy přinesou svůj vztah do poradny nebo k párovému terapeutovi, tak už je to spíš o ‚dýchání do mrtvoly‘,“ říká Slavoj Titl.

Jací lidé nás přitahují a proč? Jak mít zralé vztahy? Leží pacienti při psychoanalytické párové terapii na kanapi? A mají každý své kanape, nebo mají partneři jedno dohromady? O tom všem mluvil Slavoj Titl v rozhovoru Diagnózy F. Záznam rozhovoru si poslechněte zde.

Literatura:
Titl, S.: Psychoanalytická párová terapie

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.