Jiří Jakubů v Diagnóze F: K antisemitismu už Židy nepotřebujeme

15. říjen 2015

Vlna xenofobie, která se zvedla v souvislosti s příchozími uprchlíky, není nic, co by psychoanalytiky překvapilo. Jedním z možných vysvětlení, proč k ní došlo, je podle psychologa a psychoanalyticky orientovaného psychoterapeuta Jiřího Jakubů fakt, že si do cizinců promítáme strach ze svých temných stránek, ze svého vlastního vnitřního cizince. Je to jako hřích, který jsme spáchali a o kterém se neměl nikdo dozvědět.

Strachu z cizího jsme se tentokrát věnovali nejen v Diagnóze F, ale téma bude pokračovat pod taktovkou České psychoanalytické společnosti na připravované 1. pražské konferenci věnované odkazu Otto Fenichela. Fenichel se tématu osobně také věnoval, koneckonců on sám byl kvůli svému židovskému původu uprchlíkem hned několikrát za život a během svého působení v Praze zde ve 30. letech minulého století založil psychoanalytickou skupinu, z níž se později stala právě Česká psychoanalytická společnost.

Rozhovor s jedním z organizátorů chystané konference, který může nabídnout další možný pohled na strachy, kterým jsme v současné době vystavováni, si můžete poslechnout v záznamu.

Odkazy:
1. pražská konference věnovaná odkazu Otto Fenichela.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka