Terapeut Honza Vojtko o věrnosti, morálce a sexualitě: Monogamie je otázkou volby

7. leden 2016

O nevěře jsme už v Diagnóze F s Honzou Vojtkem mluvili. Je to téma, se kterým se u svých klientů stále setkává. A tak jsme se k němu ještě jednou vrátili. Mimo jiné i proto, že metaanalýza výzkumů monogamie a nevěry, kterou na konci minulého roku zveřejnil server Psychology Today, přináší zajímavý závěr – monogamie pro člověka není přirozená. Zároveň ale není nemožná.

Podle Honzy Vojtka je monogamie, podobně jako morálka, otázkou volby. Přesvědčení, že „nám se to stát nemůže“, je však, zejména v dnešní době, kdy je všude tolik lákadel, zčásti naivní a zčásti falešně romantické.

Jedna z možných příčin nevěry je, že se v průběhu života seznamujeme s vlastní sexualitou, s tím, co se nám vlastně líbí, co chceme a co nás vzrušuje. A žijeme-li přitom ve vztahu, kde o těchto nově nalezených obzorech není možné mluvit, natož je realizovat, pak vzniká příležitost, nebo chcete-li záminka, k nevěře. Naučit se s partnerem mluvit o sexu je tedy prvním krokem k prevenci nevěry. Hodí se také si nastavit nějaká pravidla, co dělat, když se to stane. Ta by však měla být spíš odrazem realismu obou partnerů než povolenkou k tomu, že teď si začneme dělat, co chceme.

Čtěte také

V okamžiku, kdy jsou ve vztahu děti, měly by být jasně na prvním místě. Neznamená to ovšem, že budeme za každou cenu udržovat vztah, ve kterém nejsme šťastni nebo z nějž jeden nebo oba partneři utíkají k milencům a milenkám. Přináší to spíš větší zodpovědnost za to, co předáváme našim dětem, ať už jde o modely rodinného žití (např. že žijeme v monogamním vztahu s respektem a úctou k druhému), či způsoby komunikace mezi partnery (např. v okamžiku, kdy k nějaké nevěře dojde, jak to řešíme, jak o tom mluvíme, jak mluvíme o nevěrném partnerovi aj.).

Diagnóza F byla tentokrát o nevěře, monogamii, morálce, sexualitě, onanii, pravidlech i o komunikaci. Poslechněte si ji ze záznamu.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.