Terapeut Honza Vojtko v Diagnóze F: Sex s ex nedoporučuji

5. květen 2016

Vztahová poradna Honzy Vojtka, v níž jsme procházeli nejčastější obtíže v partnerských vztazích od seznámení přes zamilovanost až k dlouhodobému vztahu, se tímto dílem chýlí ke konci. Tématem rozhovoru byly rozchody.

„Lidé často říkají, že rozchodem nechtějí ublížit tomu druhému, ale ve skutečnosti spíš jen nechtějí být těmi, kdo vztah ukončil, nechtějí ublížit sobě,“ vysvětluje v Diagnóze F párový terapeut Honza Vojtko, proč je pro někoho tak těžké se rozejít s partnerem, s nímž už nechce být. Řada lidí pak volí ne úplně šťastné strategie pro rozchod, mezi něž patří i známé klišé „pojďme si dát pauzu“. Někomu to možná může fungovat, častěji však tato věta znamená „chci se rozejít, ale neumím to říct otevřeně“. Ve vztazích, kdy spolu lidé nežijí, se může objevit také rozchod formou tzv. ghostingu – jeden z partnerů se postupně doslova vytrácí ze života toho druhého. Kapitola sama pro sebe je pak rozchod přes sociální sítě, telefon či mail.


Ptejte se Honzy Vojtka
I po skončení seriálu o vztazích se ale na Honzu Vojtka můžete těšit opět první čtvrtek v měsíci. Věnovat se budeme mimo jiné vašim otázkám a tématům. Vaše dotazy či příběhy posílejte zprávou na Facebook Diagnózy F nebo mailem na adela.lichkova@rozhlas.cz.

To, zda budeme po rozchodu přáteli či nikoliv, závisí na mnoha okolnostech a mnohdy to vyžaduje také určitý časový odstup. Do přátelství po ukončení partnerského vztahu nikoho nelze nutit. Ovšem k přátelství se málokdy dojde prostřednictvím pokračování sexuálního vztahu i po rozchodu partnerském. „Sex s ex je složitá věc. Ono to může i fungovat, ale po čase se prostě může stát, že jeden z partnerů, a častěji jsou to ženy, prostě začne zase toužit po partnerském vztahu, zatímco tomu druhému to takhle bez závazků vyhovuje. A ten první tím logicky trpí,“ říká Honza Vojtko.

Poslechněte si poslední díl seriálu s Honzou Vojtkem o vztazích.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka