Will Hall v Diagnóze F: Život se schizofrenií, ale bez léků

25. listopad 2016

Duševní poruchy nás umí dostat do nepříjemné životní situace. Třeba schizofrenie. Když pomineme vlastní příznaky nemoci, jde s ní ruku v ruce i medikace, kterou je mnohdy nutné užívat dlouho, někdy i po celý život. Léky mají často řadu nepříjemný vedlejších účinků. Američan Will Hall, který má vlastní zkušenost s duševním onemocněním, se však jednoho dne rozhodl prášky už neužívat.

Jeho psychiatr ho za to nepochválil – on se to totiž prakticky nedozvěděl. „Nikomu jsem to neřekl, snažil jsem se utéct od psychiatrů a nemocnic co nejdál,“ popisuje začátek svého příběhu spisovatel a terapeut Will Hall. Tento způsob vysazení medikace však dnes nedoporučuje. Naopak – ve své knize Průvodce bezpečnějším vysazováním psychiatrické medikace (která je volně ke stažení) doporučuje spíše rozvahu u podobných rozhodnutí a také určitou přípravu a podporu okolí.

Will Hall vypráví svůj příběh o duševní nemoci, o první hospitalizaci v nemocnici, kterou popisuje jako velmi nepříjemný a nepřátelský zážitek. To byl koneckonců jeden z důvodů, proč se rozhodl žít se svou nemocí jinak. „Lidé tomu často věří, že musíte brát léky, ale nemá to vůbec žádnou oporu ve vědě, není to dokázané, že by všichni museli brát léky. Existuje ale velký tlak farmaceutických společností, které samozřejmě chtějí, aby to tak bylo. V Americe je aktuálně 20 % lidí, kteří užívají nějaké léky,“ doplňuje souvislosti psychiatrické medikace Will Hall.

Poslechněte si příběh muže, který se rozhodl zvládat svou nemoc jinými prostředky než medikací.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka