Neurotici mezi námi (v nás)

29. duben 2011

Pojem neurotický dnes používáme zcela bez zábran, aniž bychom vždy měli jasné ponětí o tom, co vlastně vyjadřuje. Dříve by stačilo použít slova jako lenivý, citlivý, náročný nebo podezřelý, teď místo toho můžeme říct neurotický.

Neurózy ale mají velkou paletu příznaků a je těžké je se stoprocentní jistotou diagnostikovat. Navíc „čistý neurotik“ je spíše výjimka, častěji má kromě neurotických poruch i jiné poruchy, např. poruchy osobnosti aj.

Neurotické poruchy jsou nejobvyklejším psychickým onemocněním v naší populaci. Statistiky o jejich výskytu se různí, nejčastěji ale hovoří o 30-65% populace. Projevují se zpravidla tělesnými či duševními obtížemi, pro které při lékařském vyšetření nebyl zjištěn organický základ, tedy prokazatelné poškození příslušných tělesných orgánů či mozku. O tom, co neurotiky trápí, jak se jim žije a jak je možné neurotické poruchy léčit, jsem si povídala s MUDr. Veronikou Kotkovou.

MUDr. Veronika Kotková, primářka Resocializačního a psychoterapeutického oddělení K20 v Psychiatrické léčebně Kosmonosy.

Odkazy:
Psychiatrická léčebna Kosmonosy
Psychiatrická léčebna Kroměříž
TEST: Jste neurotik? (Zdroj: www.idnes.cz)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.