Aleš Kuda v Diagnóze F: Kokain jako koncentrované štěstí

9. červenec 2015

Uživatelé kokainu, včetně těch, u nichž lze hovořit o problémovém užívání, se zpravidla liší od lidí, kteří v podobné frekvenci užívají jiné nelegální drogy, například pervitin nebo heroin. Zatímco těmto hrozí v důsledku jejich užívání mimo jiné i sociální debakl či život na ulici, lidé, kteří berou kokain, na tom bývají finančně trochu jinak.

Kokain je oproti pervitinu 2,5–3x dražší, a tak si jej nemůže dovolit každý. I přesto (nebo právě proto) je stále poměrně populární. Když se k nám v 90. letech dostala širší nabídka drog ze zahraničí, mluvilo se v souvislosti s užíváním kokainu především o tzv. zlaté mládeži – dětech movitých rodičů, které trávily noci po barech a „pudrovaly si nos“. Dnes je věkové rozpětí uživatelů kokainu daleko širší, kokain je populární nejen mezi mládeží, ale třeba i mezi vysoce postavenými manažery kolem čtyřicítky či padesátky. Jsou zvyklí jet na plný výkon, nést obrovskou zodpovědnost, plnit náročné úkoly. Vedle toho ale potřebují adekvátní odpočinek, viděno jejich očima – ideálně ve stejném duchu, tj. rychle, intenzivně, na plný plyn. A tak jim kokain díky svým intenzivním účinkům do jejich životního stylu dokonale zapadá.

Psycholog a adiktolog Aleš Kuda ve své ambulanci s uživateli kokainu pracuje. „Přicházejí často v okamžiku, kdy se bojí, že přijdou o svou práci, protože ztrácejí kontrolu nad užíváním, už třeba kvůli tomu nepřišli do práce,“ popisuje motivaci svých klientů k léčbě. Většina z nich dává přednost ambulantní léčbě. V ostatních sférách svého života relativně normálně fungují, a tak často není důvod je směrovat do léčby pobytové.

03427434.jpeg

Ostatně samotná pobytová léčba pro tyto klienty často není příliš vhodná, alespoň v současné době s ohledem na to, jaké jsou možnosti léčby v ČR. Stávající léčebny jsou u nás orientovány na klienty v trochu jiné (nejen sociální) situaci. „Na léčbu ti lidé taky potřebují nějaký čas, prostor a klid a to prominentní klienti často nedostanou – vždycky se najde někdo, kdo zavolá do bulváru, že tam jsou,“ vysvětluje Kuda, proč lidé, kteří už mají velké potíže s kokainem, a ambulantní léčba jim tak nestačí, volí pro pobytovou léčbu zařízení v zahraničí.

Diagnóza F odstartovala třídílný seriál věnovaný drogám. Rozhovor s Alešem Kudou o kokainu a jeho uživatelích byl prvním dílem. Poslechněte si záznam rozhovoru a těšte se na příští týden, kdy si budeme povídat s profesorem Jiřím Horáčkem z Národního ústavu pro duševní zdraví o výzkumech účinků LSD a možnostech jeho dalšího využití v medicíně.

Odkazy:
Mgr. Aleš Kuda http://www.psychoterapie.eu/
Klinika adiktologie, 1. LF VFN UK v Praze http://www.adiktologie.cz/

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.