Diagnóza F: Asistence pomáhá postiženým překonávat bariéry

20. květen 2016

Diagnóza F se dlouhodobě věnuje tématům duševních nemocí, těžkých životních situací a příběhům. Tělesná onemocnění zůstávají trochu stranou, ačkoliv mohou člověku život také značně ztížit. V případě závažnějšího tělesného či kombinovaného postižení pak mohou být zásadní překážkou na cestě k normálnímu, v rámci možností samostatnému životu.

O dítě s tělesným postižením, které se pohybuje na vozíku, se v dětství starají většinou rodiče, popř. dochází do specializovaných zařízení, jako je třeba Jedličkův ústav. Postavit se v dospělosti alespoň obrazně na vlastní nohy je pro ně mnohdy složitější než pro jejich zdravé vrstevníky. V běžném životě jim může pomoci asistent. „Asistent je pro člověka s postižením rukama navíc, které potřebuje k normálnímu životu. Může pomáhat při vstávání, oblékání, při cestě do práce i v práci,“ vysvětluje podstatu služby Erik Čipera z neziskové organizace Asistence. Na asistenta si lidé s postižením přispívají, ovšem příspěvek na tuto službu u lidí s nejtěžším postižením, mnohdy zcela imobilních pacientů, stačí na úhradu cca čtyř hodin asistence denně, takový člověk by však potřeboval asistenci celý den.

Asistence o.p.s. pomáhá lidem i s vlastním osamostatněním. „Když jste vozíčkář, hledá se bydlení hůř než normálně,“ říká v Diagnóze F Alena Kadlčková. V Asistenci o.p.s. proto nabízí i tzv. tranzitní program, který pomáhá lidem překonávat pomyslné i reálné bariéry při přechodu mezi institucemi či na cestě k vlastnímu bydlení.

Za dobu fungování organizace prošlo Asistencí odhadem několik tisíc asistentů. „Koordinace a proškolení takového množství lidí jsou samozřejmě náročné, ale zároveň je to pro mnoho lidí první přímé setkání s postižením, které jim často mění náhled na věc i na životní hodnoty,“ říká Erik Čipera. Asistenty podle něj bývají často studenti vysokých škol, možnost stát se asistentem je však otevřena mnohem širšímu okruhu lidí.

Jakkoliv to zní téměř idylicky, reálná šance sehnat asistenta není vysoká. Aktuálně má organizace k dispozici cca 90 placených asistentů a 50 dobrovolníků, kteří poskytují asistenci více než 250 lidem s postižením. Navýšení kapacity o dalších 50 volných míst je v plánu, ovšem je závislé i na finančních prostředcích, které se organizace snaží sehnat.

Zajímá vás téma asistence? Chcete se stát asistentem? Nebo asistenci sami potřebujete? Poslechněte si rozhovor s Erikem Čiperou a Alenou Kadlčkovou z Asistence o.p.s.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka