Diagnóza F: Intimní vztahy lidí s mentálním postižením jsou stále tabu

7. červenec 2017

O lidech s mentálním postižením se často mluví tak trochu jako o dětech. A to i přesto, že se ve svém dospívání a dospělém životě potýkají se stejnými věcmi jako jejich vrstevníci bez postižení. I oni chtějí prožívat blízkost, vztahy, intimitu, uvažují o založení rodiny.

Ve společnosti nicméně stále panuje přesvědčení, že partnerské vztahy prostě nejsou pro lidi s mentálním postižením a už vůbec by si tito lidé neměli pořizovat rodinu. Když mentálně postižená žena porodí dítě, prakticky okamžitě zasahují sociální pracovnice a dítě jí pro očekávanou rodičovskou nekompetentnost odebírají. „U nás bohužel neexistuje případ dobré praxe, kdy by takové ženě byla dána podpora, s níž by mateřství mohla zvládnout. Není totiž zdaleka pravidlem, že mentálně postižení rodiče musejí mít mentálně postižené dítě,“ říká v rozhovoru Diagnózy F Camille Latimier, ředitelka Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením.

Samo téma partnerských a intimních vztahů je obtížně přijímané nejen obecně ve společnosti, ale také mezi rodiči lidí s mentálním postižením. Je pro ně někdy těžké mluvit o sexualitě s někým, kdo se o sebe v některých ohledech ani sám nepostará. Část informací tak mohou lidem s mentálním postižením zprostředkovat speciální publikace, upravené pro jejich potřeby. Na jejich přípravě se podílela i Zdeňka Míková. „Navrhovala jsem třeba, jak by ty věci mohly být napsány, aby to ti lidé pochopili, aby tam byl třeba obrázek, jak vypadá kondom, aby bylo vysvětleno, co se bude dít u lékaře, když půjdou na prohlídku,“ popisuje Zdeňka.

Problematika vlastních intimních vztahů lidí s mentálním postižením je ale vlastně až špičkou ledovce. Řada z nich má problém se vůbec s někým seznámit. Hovoří o tom, že mají málo kamarádů, přátel, a tedy i málo příležitostí potkat někoho, s kým by jim bylo dobře. Pomoci by jim měla připravovaná internetová seznamka. Pro zajištění bezpečí lidí s mentálním postižením, kteří by se na internetu mohli stát obětí zneužití, je otevřena jen ověřeným uživatelům. „Zatím se mohou registrovat jen lidé, s nimiž jsme osobně mluvili. A kromě toho samozřejmě pořádáme různé kurzy, kde lidi s mentálním postižením učíme, jak si chránit své soukromí,“ dodává Camille Latimier.

ruka - hendikepovaní - prosba

Poslechněte si Diagnózu F o vztazích a intimitě lidí s mentálním postižením!

Odkaz:
Společnost pro pomoc lidem s mentálním postižením

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.