Diagnóza F: Léků bereme víc, než je nutné

11. červenec 2011

„Doktor – dealer – drahoušek“. Takové označení používá MUDr. Dušan Randák (při střelbě do vlastních řad) pro označení některých kolegů lékařů, kteří svým pacientům dlouhodobě předepisují léky ze skupiny benzodiazepinů, ačkoliv se jejich dlouhodobé užívání nedoporučuje a navíc způsobují závislost.

Důvod je nasnadě: rychlý nástup účinku, prakticky okamžitá úleva od potíží, minimální náklady, spokojený pacient, pro kterého je pan doktor „drahouškem“. Co na tom, že se může jednat prakticky o distribuci návykových látek. Je to legální, ovšem je to morální?

O lékových závislostech, o tom, proč používáme mechanismus „problém + tabletka = žádný problém“, jak se do tohoto kolotoče můžeme dostat a také, jak z něj najít cestu ven, jsem si povídala s psychiatrem a adiktologem MUDr. Dušanem Randákem.


MUDr. Dušan Randák, psychiatr, adiktolog, lékař ambulance odd. léčby závislostí, asistent na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, běžec, amatérský divadelník.

Odkazy:
Informace o benzodiazepinem (zdroj: Sananim o.s.)
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, odd. pro léčbu závislostí
Protidrogová poradna, Kalupy n. Vltavou

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.