Diagnóza F: Mindfulness aneb O rozinkách a jejich místě v terapii

28. leden 2016

Pojem mindfulness se překládá většinou jako všímavost, popř. uvědomění, bdělá pozornost či vědomé pozorování. Zatímco v západním světě už své místo v psychoterapii má, u nás si ho zatím pomalu získává.

Metoda mindfulness se zaměřuje na bytí tady a teď, všímavost vůči dění v nás i kolem nás bez jakéhokoliv hodnocení. Jednotlivé techniky nám mohou pomoci změnit vnímání fyzické bolesti i zvládání stresu. Zároveň, pokud mindfulness umíme správně provádět a provádíme, lze díky němu údajně dosahovat i léčebných účinků a zpomalení stárnutí organismu i mozku. „Podstatou mindfulness je, abychom se stali z lidí, kteří fungují automaticky či na bázi autopilota a jsou někdy ve vleku svých myšlenek a impulsů, lidmi vědomými, abychom nebyli otroky svých myšlenek, abychom se mohli rozhodnout o tom, jakou myšlenku si vyberu, protože se mi hodí a jakou nechám jít,“ říká v rozhovoru Diagnózy F terapeutka a lektorka Monika Stehlíková.

Čtěte také

Někdo označuje mindfulness za meditaci, jiní o ní hovoří jako o terapeutické metodě. Pro mě je tato metoda zatím trochu neuchopitelná a obtížně zařaditelná. Po rozhovoru s Monikou Stehlíkovou osciluji někde mezi „to může být zajímavé a inspirující“ a „ale vždyť je to přece normální pozornost tady a teď“. Ovšem skutečně je běžné, že vnímáme tady a teď nebo je to jen pocit?

O tom, co je mindfulness, jak v praxi vypadá, jak se liší od některých relaxačních technik, jak je možné se tuto metodu naučit a také, jak lze v terapii využít rozinky, byla Diagnóza F. Poslechněte si její záznam.

Odkaz:
Monika Stehlíková

Literatura
Hasson, G.: Technika Mindfulness (Grada)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.