Diagnóza F: Nalaďte se na změnu

9. červen 2017

Téma změny, v kontextu jedince, institucí i společnosti, se objevuje prakticky ve všech oblastech života. Měníme se tím, jak rosteme, dospíváme, mění se naše názory, mění se nálada ve společnosti a mění se i instituce, s nimiž se v životě potkáváme. V čem ale spočívá změna a jak lze na toto poměrně abstraktní téma nahlížet očima psychoanalýzy?

Změny lze dosáhnout různými způsoby. Mnohdy ke změně přispějí vnější faktory, ale ani ty vnitřní nelze přehlížet. Změnu může vyvolat vnější tlak, např. převýchova, použití trestů a odměn či násilí. Smířlivější cestou ke změně je však vysvětlování, pojmenovávání nebo třeba interpretace. „Dřív se v psychoanalýze dbalo na velmi přesné interpretace, v posledních desetiletích se od nich spíš upouští, protože tím děláte práci za klienta. Je to, jako byste za něj napsali úkol,“ říká v Diagnóze F psychoanalytik Jiří Jakubů. Na cestě ke změně může člověku pomoci i znovuprožití traumatu. „Prožití emocí s traumatem spojených, slovní vyjádření toho, co se děje, to vše v bezpečném prostředí,“ vyjmenovává prostředky změny v psychoterapeutickém prostoru psychoanalytik.

O změně v kontextu života jedince, instituce a společnosti i o chystané 2. pražské konferenci věnované odkazu Otto Fenichela, kterou pořádá Česká psychoanalytická společnost, jsem si povídala s Jiřím Jakubů. Nalaďte se na změnu se záznamem Diagnózy F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.