Diagnóza F: Nastupující generace vnímají emoce jinak

13. listopad 2015

Párový terapeut Honza Vojtko při vyprávění o tom, jak prožíváme emoce, často používá generační rozdělování. Jinak vnímali a prožívali radost naši rodiče, jinak ji prožíváme my a jinak nové, rodící se a nastupující generace. To, co současní psychologové a sociologové považují za „normu“, už neodpovídá tomu, co je „normou“ mezi současnými náctiletými.

A aby toho třídění a (s trochou nadsázky) škatulkování nebylo málo, mluví Honza Vojtko také o tom, že generace stávajících třicátníků až čtyřicátníků vnímá svět digitálně. Informace a dojmy vnímáme (odpusťte jistou míru generalizace) ve formě dat, jedniček a nul, černé a bílé, které se mezi sebou míchají. Vnímání a prožívání nastupující generace je pak naopak analogové – vnímají obraz. Široký, plně barevný, ovšem plochý obraz.

Současný hektický životní styl změně vnímání nahrává – na sociálních sítích fungujeme prostřednictvím lehce neurotického překlikávání, každému odkazu věnujeme maximálně pár minut, málokdy jdeme do hloubky a to, že se nám něco líbí, dáme najevo jednoduchým kliknutím na To se mi líbí. Konec.

Diagnóza F s Honzou Vojtkem si ani tentokrát nekladla za cíl říct, co je správné a co ne, ani informovat o tom, jestli to tak má nebo nemá být. Nabídli jsme téma, které přichází se změnami dnešní doby. Téma, které může být pro jednoho zajímavou sebereflexí, pro druhého důvodem k zamyšlení a třetí kolem něj projde bez povšimnutí nebo třeba jen jedním kliknutím.

Odkaz:
Mgr. Honza Vojtko

03347854.jpeg
autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.