Diagnóza F: Nejčastější problém lidí s duševním onemocněním je samota

4. březen 2017

Když je člověk s duševním onemocněním hospitalizován v psychiatrické nemocnici, zpravidla je to proto, že jeho stav je velmi vážný. Často jsou jeho zdravotním stavem výrazně narušeny i jeho sociální vazby a schopnost normálního života. Po dobu hospitalizace je v chráněném prostředí nemocnice, co ho však čeká, když nemocnici opustí?

„Sociální pracovníci našim klientům po odchodu z nemocnice pomáhají řešit to, co je právě potřeba. Někdy jsou to potíže s dluhy, jindy s bydlením,“ představuje Michal Pešek program následné péče pro lidi s psychiatrickým onemocněním. „Asi nejčastějším problémem těchto lidí je ale osamění,“ dodává. Právě na potřebu běžného mezilidského kontaktu reaguje už více než 10 let fungující služba Dobroduš. „Dobrovolník tráví s klientem šest až deset hodin měsíčně, během nichž můžou sportovat, povídat si, chodit na procházky,“ popisuje Pešek náplň dobrovolnické činnosti. Jedním z dobrovolníků je i Jan Škrob. „Asi před dvěma lety jsem měl pocit, že mi v životě něco chybí, že bych měl dělat něco, co bude mít vyšší smysl, co někomu pomůže. Pak jsem dostal kontakt na Dobroduš a stal jsem se dobrovolníkem,“ vypráví o začátcích své dobrovolné činnosti mladý muž, v současné době doktorand sociální antropologie. „Dobrovolnictví mi dává daleko víc, než jsem na začátku očekával,“ říká Škrob.

Dobrovolníky se nejčastěji stávají studenti oborů pomáhajících profesí, kteří si chtějí vyzkoušet, jak jim bude vyhovovat práce s cílovou skupinou osob s duševním onemocněním. „Mezi dobrovolníky máme ale třeba i vlakového průvodčího či pracovníka banky,“ říká v Diagnóze F koordinátor Dobroduše Michal Pešek. Dobrovolníci před započetím práce procházejí vstupními pohovory a také úvodním vzděláváním. To se koná dvakrát ročně, shodou okolností koncem března. Pokud vás tedy zaujala myšlenka zapojit se do Dobroduše jako dobrovolník, možná je ta správná chvíle.

Poslechněte si rozhovor o dobrovolnickém programu pro lidi s psychiatrickým onemocněním.

Odkaz:
www.dobrodus.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.