Diagnóza F o násilí na seniorech: Nejdůležitější je to vůbec někomu říct

14. červenec 2017

Násilí na seniorech má mnoho podob. Mohou to být urážky, ponižování, odpírání základních životních potřeb, jako je jídlo a pití, a samozřejmě bití. O násilí na seniorech, o tom, kam se mohou tito lidé obracet a zda to skutečně dělají, nebo se spíše stydí, byla Diagnóza F s ředitelem organizace Život 90, Janem Lormanem.

Když mají staří lidé pocit, že s nimi někdo zachází nevhodně, že jim ubližuje, nebo je dokonce týrá, mají několik možností, kam se obrátit. „Mohou se obrátit na náš senior telefon, který je k dispozici zdarma a nonstop pro celou Českou republiku na lince 800 157 157, mohou se obracet na celou řadu institucí, například na policii, na lékaře, ale i na listonoše. Nejdůležitější je to vůbec někomu říct,“ říká v rozhovoru Diagnózy F Jan Lorman.

Není výjimkou, že násilí se dopouštějí osoby, které mají o starého člověka pečovat. Nahrává tomu jeho submisivní pozice i to, že nemá dostatek informací a na své pečovatele se prostě spoléhá. Svou roli může hrát také vlastní závislost na pečující osobě. Snaha o vyřešení patové situace se pak může zdát marná.

Motivy k násilnému chování se různí, může jimi být touha po majetku, ale i prostá bezvýchodná situace tzv. generace uprostřed, tedy generace lidí pečujících nejen o své dospívající děti, ale zároveň i o své stárnoucí rodiče. „Péče o starého člověka je někdy nesmírně náročná. Není to jen o tom mít čas, ale jsou to věci, které se dělají denně, člověk je dělá třeba i trochu nerad, ale dělat je musí, protože je na nich ten senior závislý, a někdy prostě už nemůže. Do toho chodí do zaměstnání a pod tíhou toho všeho prostě seřvou tu mámu, aby už zalezla do pokoje a nemluvila na ně… Pochopme to,“ dodává Lorman.

Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka