Diagnóza F o obsedantně-kompulzivní poruše: Když se z mytí rukou stává celodenní program

21. říjen 2016

Normální člověk si ruce umyje v průběhu dne několikrát, zpravidla po příchodu domů, před jídlem, po použití toalety. Vlastní mytí může trvat deset, dvacet vteřin. Lidé s obsedantně-kompulzivní poruchou však mytím rukou (nebo jinými zabezpečovacími rituály) tráví někdy i celé dny.

Obsedantní či vtíravé myšlenky vznikají z tzv. kontrárních myšlenek, které nás běžně napadají. „Například, když stojíme na útesu, napadne nás: ‚Skoč!‘, ale neskočíme. Té myšlenky si většinou ani nevšimneme nebo nad ní mávneme rukou a dál jí nevěnujeme pozornost. Úzkostný člověk se jí však může chopit a začít ji intenzivně zkoumat. ‚Když mě to napadlo, tak to asi musí něco znamenat, to se mi to asi může stát‘,“ popisuje začátek obsedantně-kompulzivní poruchy v rozhovoru Diagnózy F psychiatrička Jiřina Kosová z Národního ústavu duševního zdraví.

Na obsedantní myšlenku pak navazuje kompulze – činnost, která má zabránit nějakému neštěstí. Pokud je například naše obsedantní myšlenka spojená s tím, že se nakazíme nějakou infekční chorobou, můžeme mít tendenci si pak častěji a déle umývat ruce. „U tzv. washerů (umývačů), kterých je mezi lidmi s OCD (anglická zkratka pro obsedantně-kompulzivní poruchu) asi nejvíce, se nejen zvyšuje frekvence umývání, ale také se prodlužuje doba strávená očistou a mění se vlastní provedení – od běžného umývání mýdlem může dojít až k polévání dezinfekcí, používání ochranných rukavic nebo prostě nepoužívání rukou, aby nedošlo k nákaze,“ popisuje Kosová. Další častou skupinou lidí s OCD jsou tzv. checkeři, tj. kontroloři. Ti zpravidla kontrolují, zda při odchodu skutečně zamknuli byt, zda vypnuli všechny spotřebiče. Na první pohled to může vypadat jako opatrnost, ovšem pokud člověk kontroluje všechny tyto věci už podvacáté za sebou a stále ještě nevyrazil do práce, zřejmě už bude mít problém. I přesto vám bude schopný velmi racionálně vysvětlit, proč to přesně dělá. Pokud by však měl omezit své zabezpečovací rituály, tj. kompulzivní aktivity, které mají zmírnit jeho úzkost před nějakým rizikem (nákazy nějakou chorobou, vyhořením v bytě, vykradením aj.), bude cítit s největší pravděpodobností velkou nepohodu a další vlnu úzkosti.

Literatura:
Praško, J. a kol.: Obsedantně-kompulzivní porucha a jak se jí bránit

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.