Diagnóza F: Proč je dobré rozumět svým emocím

26. březen 2015

Emoce nás provází celý život. Někdy jsou příjemné, jindy naopak, někdy jsou jen mírné a jindy s námi cloumají. V každém případě je dobré jim rozumět, i když to nemusí být vždy příjemné. O emocích a emoční inteligenci jsem si v Diagnóze F povídala s lektorem a terapeutem Mgr. Honzou Vojtkem.

Terapeut Honza Vojtko je excentrický muž, kterého téma emocí a emoční inteligence skutečně baví. Emocím a vztahovým tématům se věnuje i ve své poradenské praxi, do které dal mírně nahlédnout (resp. naslechnout) i posluchačům Diagnózy F. Ve vysílání zazněly dva krátké příběhy lidí, kteří to s emocemi z nějakého důvodu v životě moc neuměli. Proč tomu tak asi bylo a k čemu to vedlo? Možná vám právě tyto příběhy poskytnou prostor k zamyšlení o tom, jak to máte s emocemi vy.

Podle Honzy Vojtka je dobré emocím rozumět prostě proto, že se vám pak bude líp žít, fungovat mezi lidmi a pomůže vám to rozumět hlavně sobě samým. Poslechněte si záznam rozhovoru a těšte se na další příběhy, které pro vás připravujeme do pravidelného speciálu o emocích, na který se můžete těšit už od dubna.

Odkaz:
Mgr. Honza Vojtko www.honzavojtko.com

Literatura:
Bradberry, T.; Greaves, J.: Emoční inteligence
Goleman, D.: Emoční inteligence
Schulze, R.; Roberts, R. D.: Emoční inteligence

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.