Diagnóza F: Úzkosti se projevují častěji na těle

11. listopad 2016

Úzkost může být přirozenou emocí, příznakem, který doprovází jiné nemoci, ale i samostatnou poruchou. Úzkostné poruchy pak patří mezi nejčastější duševní nemoci. Některé odhady hovoří o tom, že se týkají až každého čtvrtého člověka.

Počet lidí, které trápí úzkosti, v poslední době roste. „Souvisí to s tlakem, pod kterým žijeme, úzkosti se tak řadí mezi ostatní civilizační choroby,“ říká v rozhovoru Diagnózy F vedoucí lékařka Národního ústavu duševního zdraví MUDr. Jiřina Kosová. Než se ale člověk s úzkostí dostane k psychiatrovi, častěji jeho kroky vedou do ambulancí jiných lékařů. „Úzkosti, ač duševní porucha, se častěji projevují na těle, např. bušením srdce, potížemi s trávením, pocity, které mohou připomínat náběh na infarkt,“ popisuje Kosová.

Z úzkostí je možné dostat se pomocí medikace, psychoterapie či cvičením, a to jak nácvikem a vystavováním se situacím, kterých se obáváme, tak i cvičením tělesným. „Někdy zapomínáme, že i tělesný pohyb k životu patří, a když ho vynecháme či ho považujeme za zbytečný luxus, zpravidla se to nějak negativně odrazí na našem životě,“ dodává lékařka.

V Diagnóze F jsme se tentokrát věnovali úzkostným poruchám a zazněl i příběh ženy, která se nejdřív „jen“ bála létat letadlem, a nakonec bez pomoci manžela nebyla schopna vstát z postele a přejít vzdálenost pár metrů na toaletu, neboť měla strach, že cestou dostane infarkt. Zdá se to být přehnané? Úzkosti někdy takové bývají...

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.