Duel Diagnózy F: Otevřený dialog jako jiná cesta léčby schizofrenie

21. září 2016

Když se hovoří o léčbě schizofrenie, nejčastěji zaznívají pojmy jako farmakoterapie, hospitalizace, v lepším případě i psychoterapie. Hovoří se o třetinách pacientů, z nichž zhruba jedna třetina se po psychotické atace uzdraví poměrně bez obtíží, druhá třetina může žít s určitými omezeními vcelku normální život a ta poslední třetina tráví roky, až desetiletí v na psychiatrických odděleních. Ve Finsku mají údajně jiná čísla – až 80 procent nemocných se jim vrací do běžného života. Zásadní proměnnou v léčbě tam je přístup zvaný Otevřený dialog.

Otevřený dialog je integrativní psychoterapeutický přístup a zároveň způsob organizace péče o osoby v akutní psychosociální – například psychotické – krizi. Je založen na tzv. síťových setkáních pacienta (resp. „osoby, která nese největší břímě“), jeho rodiny a blízkých a multidisciplinárního týmu, při nichž má právo zaznít každý hlas, včetně těch v hlavě (někdy se nazývají bludy), a která flexibilně reagují na aktuální pacientovy potřeby. „Ve Finsku to funguje tak, že multidisciplinární tým je schopný se sejít do 24 hodin a je připraven reagovat na akutní situaci v rodině,“ popisuje své zážitky ze stáže peer konzultant Ctibor Lacina z Fokusu Praha. „A někdy pak ta spolupráce pokračuje velmi intenzivně, třeba každý den po příštích několik týdnů. Pak ale třeba dalších pět let nemusí dojít k relapsu onemocnění,“ dodává, jak v praxi funguje Otevřený dialog.

Výsledky, které uvádějí finští experti, vypadají fantasticky – až 80 procent osob se jim daří vracet do normálního života. V Česku však k podobným číslům zatím nedojdeme. „Základní kámen úrazu spočívá v tom, že u nás nejsou dostatečně propojené zdravotnická zařízení a sociální služby,“ říká na vysvětlenou psycholog Martin Novák z brněnské organizace Práh. Určitou naději do budoucna skýtá reforma psychiatrie, díky níž by měla vzniknout Centra duševního zdraví, která by užší spolupráci všech zúčastněných složek mohla umožnit.

Tentokrát dvojdílný Duel Diagnózy F nabízí pohled na Otevřený dialog jako jinou cestu léčby schizofrenie, než jsme u nás běžně zvyklí. Hosty byli psycholog Martin Novák a peer konzultant Ctibor Lacina. První díl rozhovoru vám dá možnost nahlédnout do toho, co to je Otevřený dialog. V druhém pak Ctibor Lacina poví část svého životního příběhu a spolu s Martinem Novákem naznačí, kde podle něj byly klíčové okamžiky, v nichž kdyby bylo užito Otevřeného dialogu, mohl se jeho život dál odvíjet úplně jinak a možná by bylo možné předejít i opakovaným hospitalizacím.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.